Tankevekkende og fengslende bok: Scott Westerfelds Uglies

ugliesTittel: Uglies
Forfatter: Scott Westerfeld
Omslagsillustrasjon: Russell Gordon and Rorigo Corral
Forlag: Schibsted
Utgivelsesår: 2005
Antall sider: 367

Handlingen i boken Uglies er lagt 300 år inn i fremtiden. Når du fyller 16 år i dette samfunnet, gjennomgår du en ekstrem, plastisk operasjon som gjør deg pen. Vi følger tenåringen Tally Youngblood. Hun blir fanget opp i et opprør mot den «påtvungne» operasjonen etter at hun blir venn med en jente som heter Shay og en fyr som heter David. Tally oppdager ulempene ved å bli pen, som er at ikke bare utseendet forandrer seg, men også personligheten. Boken er den første boken av fire i Uglies-serien og den er skrevet for unge voksne.

Boken var ikke noe særlig vanskelig å lese, og når du først kommer inn i handlingen, leses den veldig fort. Boken handler om en fremtid der vi som lever nå, er legender og blir gjort narr av fordi vi gjorde så mye dumt. Den forteller hvordan vi ødela alt, inkludert oss selv, og dette gjør boken veldig interessant. Boken inneholder også en romanse, noe som er et pluss for mange. Språket i boken er fint og forfatteren tar ofte i bruk virkemidler som språklige bilder og metaforer. Boken starter med at vi blir introdusert for samfunnet, som vi opplever gjennom Tally, og etter hvert som historien utvikler seg, blir vi mer og mer klar over hva som egentlig foregår under overflaten. Slutten på boken er veldig overraskende og det er umulig å ikke ville lese den neste boken for å finne ut hva som skjer med Tally.

Temaet i denne boken er veldig originalt, og det er ikke mange bøker som har ei handling lik denne. Det som også er ganske tankevekkende med denne boken, er at dette er noe vi mennesker kunne ha funnet på samtidig som det faktisk er ganske skremmende.

Forfatteren, Scott Westerfeld, er en amerikansk science fiction-forfatter, og Uglies-serien er den nyeste serien hans. Den første boken han publiserte kom i 1997, så han er en ganske erfaren forfatter. Det kan man se av bøkene hans, siden de er veldig bra komponert. Man kan se at Westerfeld er veldig fasinert av framtiden både i denne serien og av andre verk han har skrevet. Handlingen i flere av seriene og bøkene hans er lagt til framtiden.

Under overflaten handler Uglies om topphemmelige regjeringskonspirasjoner og faren med å stole for mye på styresmaktene. Den handler om konsekvensene av krig og vold og om at individuell frihet og det å kunne bestemme over seg selv er langt viktigere enn fordelene ved å være bundet og kontrollert. Jeg anbefaler definitivt folk å lese denne boken både fordi den er svært tankevekkende og fordi den fanger ens oppmerksomhet så snart man har begynt å lese. Ideen om et slikt samfunn er veldig fengende, og tanken på at noe slikt faktisk kan skje, er definitivt noe man burde ta inn over seg.

Tyra, elev vg1

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s