Margarets frihet av Jessica McCann

Margarets frihet

Tittel: Margarets frihet
Originaltittel: All different kinds of free
Forfatter: Jessica McCann
Oversetter: Hilde Rød-Larsen, MNO
Utgitt: 2012
Sideantall: 354

Jessica McCann er født i 1970 og bor i Phoenix, California, sammen med mann og to barn. Hun er frilansjournalist og skribent. Margarets frihet er hennes første roman som hun vant Freedom in Fiction-prisen for.

Margarets frihet er en historie som handler om ei ung svart kvinne, Margaret Morgan, født som ei fri kvinne. En forferdelig natt blir livet hennes snudd på hodet, da hun og hennes tre barn blir kidnappet og solgt videre som slaver. Boken er basert på en sann historie.

Boken starter med at Margaret er i byen på vei for å se på de nye stoffene hos McFarlands da hun støter på ei venninne. Venninna Nellie er overrasket over å treffe på Margaret akkurat da, for dagen før var det en mann fra Maryland som gikk rundt og spurte etter Margaret. Han het Mr. Prigg og Nellie tror han er dusørjeger, men Margaret bekymrer seg ikke, for Mr. Prigg var naboen hennes da hun og mannen bodde i Mill Green i Maryland, han vil ikke gjøre henne noe vondt. Det tror hun i alle fall.

Dette er en bok som starter fengende og når man først har begynt å lese, er det vanskelig å legge den fra seg. Fortellingen er hjerteskjærende og river deg langt inn i hjerteroten, den får deg til å grøsse samtidig som den får deg til å smile. Du blir med på en reise med Margaret på vondt og godt, en reise som får deg til å bli rasende, en reise som får deg til å skamme deg over hvordan hvite kunne behandle svarte. Om en mann ikke hadde fribrevet sitt i jakkelommen kunne han risikere å bli slått ned og solgt videre som slave, i verste fall bli drept. I tillegg til Margaret blir vi kjent med advokaten i Pennsylvania, Thomas Hamley, Mrs. Ashmore og slaven hennes, Jim.

Forfatteren tok meg tilbake på 1830-tallet og skriver Margarets historie så levende at jeg ikke helt forstår at hun ikke har opplevd det selv. Hun skriver så enkelt og troverdig og tar deg tilbake til en tid der svarte ble så urettferdig behandlet, du blir vitne til noen av de forferdeligste hendelser som blir lenge hos deg. Måten forfatteren skrev boken på, gjør det vanskelig for deg som leser å legge den fra deg, du vet aldri hva som kommer til å skje. Du blir helt oppslukt av boken, den overrasker deg når du minst venter det.

Jeg synes forfatteren gjorde en utrolig bra jobb med denne boken, det er ingenting hun kunne gjort annerledes. Hun fikk virkelig fram Margarets historie på en bra og troverdig måte, og måten hun skriver på er så fengende at det ikke tar lang tid før du er ferdig med boken. Dette er virkelig en bok som gjør deg irritert, forbauset, smilende og den får deg til å ville klappe Margaret på ryggen. Boka er basert på en sann historie og både Margaret og andre karakterer har levd.

Fatumata, elev vg1

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s