A Game of Thrones – vinn eller dø.

A Game of ThrownsA Game of Thrones er den første boka i bokserien A Song of Ice and fire. Det er til nå skrevet fem bøker i serien, der tredje og femte bok er delt i to deler. Det blir totalt syv bøker når serien er ferdigskrevet. Bokas sjanger er fantasy og hovedhandlingen finner sted i det oppdiktete kontinentet Westeros. Verdenen deres og handlingen i boka er tydelig påvirket av den europeiske middelalderen og rosekrigen som herjet på 1400-tallet i Storbritannia. Det har blitt laget tv-serie av bøkene og første episode hadde premiere i 2011. Serien er laget av HBO og ble en stor suksess. Bøkene er skrevet av den kjente amerikanske forfatteren George. R.R. Martin som ble født i New Jersey, USA i 1948. Han startet sin forfatterkarriere i 1970 med boka The Hero, men er mest kjent for A Song of Ice and Fire.

Handlingen i boka sees gjennom øynene til åtte forskjellige karakterer som befinner seg på ulike steder på kontinentet Westeros og landet på andre siden av Den Smale Sjø. Historien til hver karakter går i forskjellig retning, men påvirkes sterkt av de andres handlinger.

I kjølvannet av dødsfallet til kongens tidligere Hånd, Jon Arryn, drar Kong Robert Baratheon til Winterfell for å be sin gamle venn Eddard Stark om å bli hans nye Hånd. Stark-familien splittes da Eddard og hans to døtre drar til hovedstaden med kongen. Etter at kongen dør i en jaktulykke overtar kongens sønn, Geoffrey, plassen på jerntronen. Rundt om i Westeros hever nye konger sine bannere for å ta opp kampen om jerntronen og kongeriket de mener de har krav på. Konfliktene mellom Westeros’ hovedhus utvikler seg raskt til en blodig borgerkrig om retten til å sitte på jerntronen. Uvitende er de alle om faren som våkner til live nord for veggen nå som vinteren kommer. Mens konflikten bygger seg opp oppdager Eddard Stark en hemmelighet som kan svekke Geoffreys rettmessige krav på tronen sterkt, men Eddard får snart erfare at slik kunnskap er farlig å ha, hvis man ikke kan spille spillet om jerntronen.

I starten kan boka oppleves som tungt på grunn av all informasjonen man må fordøye på så kort tid, men etter hvert som man har kommet seg et par kapitler ut i boka er man så hekta at man ikke vil legge den fra seg. Måten å fortelle historien på er rett og slett genial. Det at man ser historien fra åtte ulike ståsted gjør at man får en dypere forståelse for hvor sammenflettet og innviklet historien faktisk er. Boka er ekstremt kompleks og det er ingen handling som ikke skaper ringvirkninger for de andre personene i boka, uansett hvor langt unna de er hverandre. Handlingen er full av uventede hendelser og man vet aldri hva som venter på neste side i boka. Man trenger ikke å brenne for fantasy for å kunne lese denne boka. Man trenger faktisk ikke å like sjangeren i det hele tatt for å nyte denne fantastiske historien. Bokas handling er svært komplisert og passer nok ikke for de aller fleste under 15 år, men jeg anbefaler alle å lese den!

Elev vg1

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s