Tor Arve Røssland: Gamer

GamerGamer tilhører serien Skumring, en spenningsserie for ungdom. Det er totalt fire bøker i serien, som består av forskjellige fortellinger. Gamer er gitt ut av Mangschou forlag i 2011. Hovedpersonen i boken er Ben som starter en guild i spillet War of Faluza med en erfaren spiller, Will. Etter hvert blir vennene til Ben også med i guilden.

Gamer tilhører en lettlestserie, og boken var veldig lett å lese. Den har korte avsnitt med korte setninger og mye luft. Setningene er spennende, sånn som sjangeren til boken. Det er noe banning i boken, og det passer godt med hvordan ungdommer snakker til vanlig. Boken er skrevet på bokmål og det er i hovedsak ungdommer som har replikkene. Det er mange replikker, fordi ungdommene hele tiden kommuniserer med hverandre. Replikkene er korte og veldig greie å lese. Språkbruken passer til bokens tema og budskap.

Selve spillet War of Faluza som ungdommene spiller i boka, er inspirert fra filmer, bøker, tegneserier og andre spill, noe forfatteren sier i forordet, og det er mange likheter og ulikheter mellom spillet i boka og virkelige spill og filmer. Bruken av fantasiskapninger i spillet er ganske vanlig i MMORPG og RPG-spill. Boken kan også ha hentet inspirasjon fra for eksempel filmen Ringenes Herre. Spillet kan sammenlignes med spillet World of Warcraft. Karakteren som lages i War of Faluza kan for eksempel være en alv, trollmann eller en dverg. Det som derimot er det unike med War of Faluza er at pengepremiene er i Euro, penger som kan brukes i den virkelige verden.

Boken stiller spørsmålet: «Kan man virkelig stole på folk man møter på nett?» Boken har svaret på det. Slutten på boken får leserne til å se med nye øyne på hva avhengighet kan føre til. Boken er ganske original og slutten er overraskende, selv om den muligens kan være litt vanskelig å leve seg inn i for mange.

Boken starter in-medias-res, men det som skjer på begynnelsen er beskrevet ganske godt. Boken er veldig kort, og den er lest ut på et blunk. Man blir oppslukt i hendelsene og det meste av boken er lett å leve seg inn i, fordi man muligens kan kjenne dem igjen. Slutten er ikke helt som forventet, men likevel litt forutsigbar. Boken er nokså troverdig, fordi slutten ikke er lett å tro på. De fleste spill gir heller ikke slike pengepremier som i boken, men det gjorde likevel historien mer interessant. Spenningen i boken bygger seg opp hele tiden og slakker ikke av før på slutten.

Tor Arve Røssland har blant annet skrevet de humoristiske barnebøkene Pode og grøsserserien Svarte-Mathilda. Svarte-Mathilda og Gamer er vellykkede bøker av Røssland, disse bøkene har blitt tatt godt i mot av mange lesere. Gamer er en type bok som vil fange interesse etter hvilken leser som leser boken. Den vil nok fange mest interesse hos folk som er interessert i spill og gaming, men boken skulle nok vært litt lengre.

Gamer er en bok om spill, vennskap, samarbeid og ambisjonen om å bli best. Boken får oss til å tenke over et spørsmål mange er klar over, men kanskje ikke tenker så mye på: «Kan man egentlig stole på folk man møter på nett?» Boken forteller hvor mye et uskyldig spill egentlig kan påvirke virkeligheten. Gamer er anbefalt for ungdom 13 år og oppover som driver med spill. Boken vil da være enklere å forstå, siden det blir brukt «gamer-ord» og slutten er nok tilpasset denne aldersgruppen.

 Elev vg1

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s