Den uforglemmelige Riggs: Miss Peregrine og øyas hemmelighet av Ransom Riggs

Riggs-MissPeregrinesHemmelighetMiss Peregrine og øyas hemmelighet er skrevet av Ransom Riggs, og boken  er første del i en planlagt serie som til nå består av to bøker. Den er en grøsser gitt ut av Schibsted forlag i 2012. Denne boken er rettet mot ungdom i alderen 12-16 år, men jeg vil si at den er en ung-voksenroman som kan leses fra ungdomsskolen/videregående og oppover. Så lenge du liker en spennende historie med merkelige karakterer som kan få deg til både gråte og le, er denne noe for deg.

Ransom Riggs vokste opp i Florida, USA. Han gikk på universitet i Ohio og på en filmskole i Los Angeles, California, der han fortsatt bor. Han har skrevet flere bøker der han tar opp liknende temaer, men Miss Peregrine og øyas hemmelighet er hans første roman. Denne boken gir nytt liv til gamle bilder med historisk betydning. Boken handler om 16 år gamle Jacob Portman som har et godt forhold til bestefaren sin, Abraham (eller Abe) Portman. Som liten gutt blir Jacob fortalt de mest utrolige historier om usedvanlige barn med spesielle evner, blant dem hans egen bestefar, som bodde på et barnehjem. I en sigareske har Abraham gjemt bilder av disse merkelige barna, som han viser til Jacob. Etter som Jacob blir større skjønner han at de fantastiske historiene han ble fortalt som liten er nettopp det, historier. Men da bestefar Portman dør på mystisk vis, blir Jacob sendt til den mystiske øya ved Wales der han finner Miss Peregrines barnehjem i ruiner. Etter som Jacob utforsker huset skjønner han at barna er mer enn bare usedvanlige, de kan til og med være farlige, og selv om det virker umulig, synes det som de fortsatt er i live.

Denne fantastiske historien gir deg frysninger på ryggen, og boken fikk sin rettmessige 1. plass på New York Times bestselgerliste etter å ha ligget blant de fem beste i mange uker. Boken er skrevet på en måte som får deg til å leve deg godt inn i handlingen, der forfatteren har blandet inn humor, kjærlighet og spenning. Boken tar deg med på en reise til en helt annen verden. Riggs skildrer karakterene utrolig godt og gjør dem troverdige. Om handlingen levde opp til forventningene? Ikke helt. Jeg ble litt skuffet over at den tok en helt annen retning enn den jeg hadde sett for meg, men for en retning! Man blir så revet med at det føles som om man er en av karakterene. Miss Peregrine og øyas hemmelighet er en stor bok, men samtidig lettlest. Den får deg til å bla side etter side til du har lest ut hele boken.

5Jeg kommer til å følge med Riggs forfatterskap og gleder meg til å lese oppfølgeren, Hollow City, som høres like lovende ut som det Miss Peregrine og øyas hemmelighet gjorde.

Den landet på en god 5-er fra meg.

Elev vg1

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s