Axel Hellstenius & Morten Skårdal: Fittekvote

FittekvoteForfattere: Axel Hellstenius & Morten Skårdal
Utgitt:
27.09.10
Forlag:
Cappelen Damm
Sjanger:
Roman
Sider:
291
Axel Hellstenius: f. 
1960
Morten Skårdal: f. 
1959

Forfatterne fikk “UPrisen” i 2010 for boka Fittekvote. Denne prisen fikk de fordi boka er veldig realistisk og beskriver svært godt hvordan det er å være jente i militæret. Morten Skårdal er offiser i forsvaret, og også forfatter. Dette gjør at beskrivelsene av militæret er veldig nøyaktig og basert på egne erfaringer.

Boka handler om et kjærestepar, Viktoria Bakke og Christian Tårnåsen. Christian har alltid drømt om å verve seg i militæret og dra til Afghanistan for å krige. Viktoria, som er hovedpersonen, jobber som frisør hos mora, hvor hun mistrives veldig. Da Christian drar til Rena på sesjon 2, tar Viktoria en spontan avgjørelse og fyller ut søknad om verving. Christian blir veldig forbauset over denne beslutningen, og har veldig blandede følelser fordi det ikke er lov å ha kjærest i militæret, så de må holde det hemmelig. De må gjennom en rekke vanskelige oppgaver, mye trening og må lære mye nytt. Christian har forberedt seg på dette stort sett hele livet, så han gjør det godt i alle øvelsene, men Viktoria er helt uforberedt og vet ikke helt hva hun går til. Hun sliter veldig, så begge tviler på at hun kommer til å bestå.

Christian består med glans, og til alles overraskelse består Viktoria også opptaket. Viktoria er opprømt over å bestå, men oppdager at forsvaret kun slapp henne inn på grunn av «fittekvoten», og da dempes humøret ettersom hun mener det er ufortjent. De begynner begge på befalsskolen, hvor ting eskalerer og det blir mye spenning.

Jeg synes boka er veldig bra, fordi den gir en veldig godt bilde av militæret og det de driver med, selv om den konsentrerer seg mest om hvordan det er å være jente i militæret. Personene og handlingen er veldig godt beskrevet, og det faktum at en av forfatterne er i militæret gjør at hele leseopplevelsen blir mye bedre på grunn av de utrolig nøyaktige beskrivelsene av øvelser, våpen, følelser og tester. I begynnelsen av boka får man vite lite om hovedpersonene, men etter hvert som historien utfolder seg får man mye bedre innblikk i livene deres og det blir lett å leve seg inn i historien. Historien og plottet fungerer veldig bra, og er så realistisk at man kan begynne å undre om boka er basert på en sann historie.

Historien er kronologisk og lett å følge. Personene kunne vært bedre beskrevet utseendemessig og slikt, slik at det hadde vært lettere å skille dem fra hverandre.

Jeg anbefaler denne boka for alle som interesserer seg i militæret, uansett alder. For så vidt de som ikke interesserer seg mye i militæret også, kanskje de blir interessert av å lese boka.

9/10, trekk fordi handlinga utvikler seg litt for fort på slutten og at historien ender litt for brått. Virker litt som om forfatteren ble lei og bare ville bli ferdig.

Truls Inge, elev vg1

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s