«Sjekk ut pedobrillene på han der». Det fine som flyter forbi av Ida Løkås

Det fine som flyter forbiDet fine som flyter forbi er ei norsk bok skrevet av den unge forfatteren Ida Løkås. Løkås er født i Bodø, men er oppvokst i Stavanger og senere bosatt i Oslo. Den unge forfatteren har tidligere studert ved Universitetet i Bergen og Universitetet i Oslo, men har også en mastergrad i skrivekunst fra Kingston University i London. Det fine som flyter forbi er Løkås første roman, den ble utgitt i 2012 etter å ha vunnet Schibsteds manuskonkurranse. Med en veldig realistisk og litt brutal historie passer boka best for voksne og ungdom.

Det fine som flyter forbi forteller historien om 14-åringen Jamie som vokser opp i London. På feil side av elva er han omgitt av trygdede, alkoholikere og fattige alenemødre og selv tilhører han byens white trash. Det er sommer, de fleste av vennene til Jamie er bortreist, de har råd til sånn fancy familieferie – derfor må Jamie henge med den småkriminelle Charlie som han egentlig ikke har noe til felles med. De sitter ofte bare på trappa utenfor blokka og prater om folk som går forbi og om sex og sånt. Jamies mor er alenemor, faren hans dro da han var to år og nå må moren ha to jobber for at de skal holde seg flytende. Livet er kjedelig på den gale siden av elva, men i løpet av sommeren roter Jamie seg borti en rekke hendelser som gjør at han må ta noen voksne valg, og livet på denne siden av elva er plutselig ikke så kjedelig lenger.

Ifølge Dagbladet er Løkås skildringer utypiske for en norsk debutant, og det kan jeg si meg enig i. Skildringene og stemningen i boka er veldig åpen og rett frem. Løkås skriver rett frem uten å bruke noe særlig med metaforer eller andre virkemidler for å få frem handlingen. Vi støter tidlig på både Charlie og Mr. Allen, som er to viktige karakterer i debutboka til Løkås. Forfatteren bruker få miljøskildringer og fokuserer på selve handlingen slik vi ser i dette utdraget:

«Sjekk ut pedobrillene på han der.» Charlie nikker mot en liten, tettbygd mann som låser sykkelen sin fast til en lyktestolpe noen meter fra oss. Det er Mr. Allen fra blokka vår. Han er en halvgammel fyr som ingen kjenner, men som alle baksnakker.

5Guttene sitter og betrakter ham: «Jeg visste ikke at det er noe som heter pedobriller,» sier jeg med lav stemme. «Jo da, det der er klassiske pedobriller. De har dem alltid i filmene»[…] «Men kanskje Mr. Allen ikke vet at det er pedobriller? De reklamerer jo ikke akkurat med det,» sier jeg. «Hva er du? Støtteforeningen for pedofile?»

Det fine som flyter forbi ei sterk bok som handler om vanskelige valg, om en gutt som blir voksen litt for fort og om det tøffe ungdomslivet. Med et ærlig og rett frem språk får Løkås enkelt frem budskapet sitt. Boka har høy kvalitet og jeg velger derfor å gi den terningkast 5.

Vibeke, elev vg1

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s