Ransom Riggs: Miss Peregrine og øyas hemmelighet

Riggs-MissPeregrinesHemmelighetBoka Miss Peregrine og øyas hemmelighet (Orginaltittel: Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children) er skrevet av Ransom Riggs og gitt ut i 2011. Boka handler om Jacob, som etter bestefarens død legger ut på et eventyr for å lære mer om det mystiske livet bestefaren levde på et gammelt barnehjem på ei øy utenfor Wales. Helt siden Jacob var liten har bestefaren fortalt han historier om barn som kunne fly, og en gutt som var helt usynlig. Mest spennende, synes Jacob, var historiene om monstrene. Mørke skapninger med tentakler som tunger. Etter hvert som han ble eldre, gikk det opp for Jacob at det ikke fantes noen monstre, det hele var sannsynligvis noe bestefaren hadde funnet på for å kunne mestre frykten han følte under krigen. Som ung gutt hadde han sett hele familien bli drept.

Selvfølgelig var dette bare eventyr for Jacob, mennesker som kunne fly og en jente som kunne løfte flere tonn med én hånd, men etter bestefarens død blir han nysgjerrig på om noe av det kan være virkelig likevel.

På bokens første side har Riggs valgt å sitere Ralph Waldo Emerson:

Søvn finnes ikke, død finnes ikke;
de som ser ut til å dø, lever videre.
Huset du ble født i,
dine venner fra livets vår,
oldinger, ungpiker,
dagens slit og dets belønning,
alt dette forsvinner,
blir borte i fabler,
kan ikke holdes fast

Dette sitatet forteller mye om både handlingen og stemningen i boka, og var en fin begynnelse på en ganske uortodoks roman. Det som gjør denne boka så spesiell, i tillegg til den ganske unormale historien, er at den er basert på en rekke gamle bilder som Riggs har lånt fra samlere rundt omkring i verden. Noen av bildene er fikset på for å passe til historien, men de fleste er autentiske, gamle fotografier. De supplerer romanens bildeskapende skrivemåte og åpner for tolking av sitasjoner, samtidig som de fremhever det forfatteren forteller. De passer så godt til historien at man skulle tro at de var tatt etter at historien var skrevet. Det er fantastisk gjort av Riggs å bruke disse bildene til å lage en logisk og morsom fortelling om vennskap, kjærlighet, familie og om å finne seg selv. Bildene gjør virkelig boka til en uforglemmelig roman som vil være med deg i mange år fremover.

Det eneste negative jeg kan komme på med boka er at den har veldig mange karakterer. Navnene er ganske rare og spesielle, det samme er personene, og dette gjør karakterene enda vanskeligere å huske. Det hendte flere ganger at jeg måtte bla tilbake i boka for å huske hvem og hvordan denne personen var. Boka har også en tendens til å bli litt usannsynlig og forfatteren har i noen tilfeller forklart litt dårlig ting han tar som en selvfølge. Dette kan føre til litt forvirring hos leseren.

Boka er filmaktuell med regissør Tim Burton, og det kom i januar 2014 ut en etterfølger kalt Hollow City (boken er ennå ikke oversatt til norsk).

Rina, elev vg1

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s