Benedicte Meyer Kroneberg: Hvis noen ser meg nå

Hvis noen ser meg nåBoka Hvis noen ser meg nå er ei bok som handler om to eneggede tvillinger, Vanja og Mona. Jentene blir presentert gjennom tre forskjellige faser i livet, da de går på ungdomsskolen, første året på universitet og da Vanja er ferdig utdannet lege, etter å ha vært et år i Nord-Norge.

Gjennom hele boka følger vi historien om en jente som lider av spiseforstyrrelse, og en søster som føler at hun alltid må «passe på.» Det starter allerede i ungdomsskolen, da tvillingene ble skilt, og begynte i forskjellige klasser, Vanja i «engleklassen» og Mona i «den bråkete.» Fra da har søstrene sklidd svært mye fra hverandre og sagt mye stygt til hverandre. De har ofte fått høre hvor like de er, men samtidig hvor ulikt de oppfører seg. Noe som har ført til at de begge har ønsket å være hverandre, de bare sier ikke det.

Det at Vanja har lyst til å være som søsteren har gått svært mye inn på henne, og hun får lyst til å være tynn, og kunne kjenne ribbeina stikke ut. Hun begynner å like følelsen av å være sulten, og dette fortsetter hun med, helt til alle oppdager dette, og hun blir lagt inn på sykehuset, og får hjelp til å komme tilbake i vanlige rutiner. Men fortsatt føler Mona at hun må passe på Vanja, og dette er spesielt da de flytter for å starte på studiene sine i Trondheim.

Fra mitt ståsted er dette ei veldig god bok, som forteller historien bak begge disse jentene veldig godt. Det at tvillingene blir fulgt gjennom de tre fasene i livet, fører til at vi får vite hvordan det er i ettertid etter å ha vært veldig syk på grunn av spiseforstyrrelser, noe som svært få forfattere velger å fokusere på når de skriver om personer med spiseforstyrrelser. Hvis noen ser meg nå kan også være ei veldig god bok for personer som sliter med spiseforstyrrelser, eller ungdommer som synest det er interessant å høre om andre som lever med ulike sykdommer. Boka er nok beregnet på ungdommer fra 13-årsalderen og til voksen alder. Boka forteller en veldig god historie, noe som gjør at det blir svært vanskelig å legge boka fra seg, og sidene raser i vei. Dermed vil jeg si at denne boka absolutt er verdt å lese, og jeg vil derfor anbefale den til andre.

Elev vg1

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s