Morsom, intens og dyster! Mikael Niemi: Bomb dem

Bomb demBomb dem! er en ungdomsroman skrevet av Mikael Niemi, som skildrer en ung og sint svensk sekstenåring som lever i en grå og banal virkelighet. Boken er utgitt i 2010 av Cappelen Damm forlag og oversatt fra svensk til norsk i 2012. Originaltittelen er Skjut apelsinen, og dette er Niemis første ungdomsbok. Tidligere har den svenske forfatteren skrevet lyrikk, prosa og teater for radio, og allerede som 15-åring begynte han å skrive noveller og dikt. Boka egner seg best for målgruppa mellom 13-17 år og ikke for barn. Vold, banning og grov humor er grunnen til det. Også for voksne vil boka ikke egne seg særlig fordi voksne ikke vil få den følelsen av at de kjenner seg igjen.

«Bomb dritten. Bomb hele dritten.» er diktet og mesterverket til hovedpersonen som intellektuelt føler at han har gått forbi alle andre. Nesten som et geni. Mesteparten av boka er bygd opp av slike korte og kraftfulle setninger. Det gjør boka veldig lettlest og fylt av kompakte, kraftige setninger som gir mye mening. Banning brukes relativt ofte for å uttrykke meningene til hovedpersonen. Også brukes banneord for å gjøre boka realistisk, siden banning er hverdagslig munnbruk for ungdommer. Boka er veldig original, men likevel aktuell. Historien er inspirert av de finske skolemassakrene som skjedde i Jokela og Kauhajoki i 2007 og i 2008, og boka er aktuell etter 22. juli-tragedien her i Norge.

«En tyggende latter av tenner, hvite emaljetagger som hakker og hakker. Hun slipper blomstene på det skitne gulvet, snur seg og går. Jeg står igjen mens tennene fortsatt tygger og eter, gnager brystkassen inn til det nakne brystbeinet og hjertet, og det er da jeg dør.» Med en gang man åpner boka, blir man kastet rett inn i galskapen. Det hele begynner med at hovedpersonen beskriver hvordan han døde inne i seg selv etter at han erkjente sin kjærlighet. Hvordan han blir født på nytt, fra en håpløs elsker til en som gir blaffen i alt. Boken er lett å leve seg inn i hvis man er en ungdom selv. Hverdagen til hovedpersonen beskrives på en slik måte som mange kan kjenne seg igjen i. Å være håpløst forelsket i noen som ikke viser antydning til at de er klar over din eksistens. Å være lei av folk rundt seg som tror de er mye bedre enn deg. Lærere som aldri forstår deg. Dette er en del av hverdagen til mange ungdommer, og boka har klart å skildre hvordan dette føles på en veldig god og presis måte.

5Boka snur i en mørkere retning da hovedpersonen møter Pålle, en jevnaldrende gutt på samme bølgelengde. Her begynner den mørke seriøsiteten å legge seg over boka som et tykt skylag. Fra dette punktet og videre ble boka slukt på en kveld, og man skjønner at boka ble inspirert av mørke og onde handlinger. Spenningen griper fatt i en og slipper ikke taket før boka er lest ut. En av de bedre bøkene jeg noen gang har lest. «Det var som om bildet oppløste seg, falt fra hverandre som et ødelagt puslespill. Men så så jeg. Alt sammen.»

Terningkast: 5

Håkon, elev vg1

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s