Knut Nærum: Døde menn går på ski

Døde menn går på skiForfatter, paneldeltager og satiriker Knut Nærum ga med Døde Menn går på ski i 2002 ut en parodi på de gamle, gode klassiske kriminalromanene, og boka regnes som en hyllest til Andre Bjerke og de gamle klassikerne.

«En av dere kommer til å myrde meg.» Slik åpner boken etter forordet av Nærum selv. Milliardæren Sverre Hartkorn tar med seg syv bekjente og en psykoanalytiker til Blåkamhytta for å leke mordleken. Det sies at Ulvar Mørkli drepte sin kjære på hytta etter at hun var utro med en maler. Han dreper sin kjære og maleren før han dreper seg selv. Allerede på langfredag blir leken alvor. En av de bekjente blir funnet halshugget i sneen og ingen spor fører vekk fra åstedet.

I boka følger vi mangemilliardæren og hatobjektet Sverre Hartkorn, hans søster, den borgerlige politikeren Hilde Hartkorn-Pervaiz, hennes norsk-pakistanske mann, butikkinnehaveren Omar Pervaiz, trend og kulturredaktør i Verdensbladet Gina Ledders, hennes mann Bernard Enerød som er Norges nest yngste professor i semiotikk, Per Terje Bjørnhagen, en innbitt folkelig fjernsynsunderholder, politisk fakir Ursula Wang, psykoanalytikeren og piperøykeren Konrad Stang og bokens hovedperson, krimforfatteren Kjell Nilsen som skriver under pseudonymet Kent Norman.

Sverre Hartkorn skal drepes av en av de syv andre.

–         Hvorfor akkurat en av oss? utbrøt den velkledde norsk – pakistaneren. – Du har da mange andre uvenner.
Per Terje viste Sverre håndflaten.
–         Hvem av oss? Spurte han, med sin utsøkte programlederdiksjon (s. 15).
 

Han svarer ikke og blikket går rundt bordet.

Historien om Ulvar Mørkli går rundt bordet, om hvordan han drepte sin kone og elsker før han drepte seg selv.

På hytten møter vi på hverdagslige gjenstander som en forsvunnet skistav, et Burberry-skjerf, Ulvar Mørklis kniv og et monopolkort som ber oss om å rykke frem til Slemdal.

Det som skulle bli en helt vanlig påsketur for ni mennesker, forvandles til en drapsgåte. Det hjelper ikke at de får vite at en person med tilknytting til Rüdner-saken har rømt fra det psykiatriske sykehuset nede i byen og er på vei opp til hytta. Det får de vite av Lensmann Leif Slogum som senere blir funnet drept med en skistav. Er det uante krefter? Går Ulvar Mørkli igjen? Eller er det en av de ni menneskene som er på hytten som er morderen…

Jeg synes boken kan minne om en bok fra den tiden da de klassiske kriminalromanene ble skrevet, fra første halvdel av 1900-tallet. Den er både morsom og god, og selv om den snart er tolv år gammel, synes jeg at den holder mål. Hvis du liker denne, kommer du sikkert til å like de andre bøkene til Knut Nærum også, som hans nyeste parodi på Jo Nesbøs Harry Hole-serie, Busemannen.

Jeg gir boken en sterk 5er

Robin Kjærnsmo, 12TLB

Bibliotekbloggen på bloggurat

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s