Hans Olav Lahlum: Kameleonmenneskene

KameleonmenneskeneKameleonmenneskene

Hans Olav Lahlum

Cappelen Damm forlag 2013

I fra 2010 til 2013 har den svært produktive forfatteren Hans Olav Lahlum i tillegg til historiske verker og biografier gitt ut hele fire romaner og en novellesamling om politietterforskeren Kolbjørn «K2» Kristiansen og hans hemmelige medhjelper Patricia. Etter Kameleon-menneskene har Lahlum annonsert en pause fra serien.

Lahlum har lagt handlingen i disse romanene til seint 60-tall og tidlig 70-tall, og bruker dette og andre historiske hendelser på 1900-tallet som bakteppe for sine mysterier. K2 er etterforskeren med stor suksess, men det er Patricia, en ung dame i rullestol som nesten aldri forlater hjemmet sitt på Frogner, som er geniet – hun som ser de store løsningene. Denne gangen er det hendelser i 1932 og 1972 som utløser drap og bortføring av K2 sin forlovede, studenten Miriam Filtvedt.

Selv om Lahlum skriver forholdsvis nøkternt, blir dette en spennende bok. Det er ikke en typisk «actionthriller», for mye av det som skjer, dreier seg om oppklaringen. Innimellom kommer det til dramatiske hendelser, som når den russiske tolken Tatjana skytes, og i starten da K2 får besøk av en ung mann med en kniv i hånden som roper « Det var ikke jeg som drepte han». Hendelsene faller i stor grad sammen med kampen om hvorvidt Norge skal inn i EEC – dette får også betydning for romanfigurene.

Miljømessig beveger romanfigurene seg stort sett i Oslo. Lahlum er nøye på å fortelle hvor de er – helt ned til gateadressen. Dette er et typisk trekk for disse romanene. Detaljene skal stemme. For noen er dette spennende, for andre kan det virke litt avskrekkende.

Personlig liker jeg bøkene til Lahlum. Det er lurt å begynne med å lese den første boken i serien, men ikke nødvendig. Kameleonmenneskene er til nå den beste. I denne romanen får vi også i større grad være vitne til hva som skjer i privatlivet til K2, det gjør teksten med personlig. Romanen anbefales de som liker mysterier i «lukkede rom», og som er interessert i historiske fakta.

Inger Anne Pettersen Strand

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s