Mona Høvring: Camillas lange netter

Camillas lange netterMona Høvrings roman Camillas lange netter (2013) ser svært så beskjeden ut, liten og tynn som den er. En god tekstopplevelse trenger imidlertid ikke bero på tekstlengde. Høvrings poetiske språk, originalitet, innsikt og intensitet gjør dette til en fortettet og vakker roman som beveger seg langt utover det vesle formatet hun har gitt den.

Romanen tar for seg tekstfragmenter fra I de lange netter (1862) av Camilla Collett. Utvalget er nennsomt og klokt gjort. Hun makter å hente fram det innerste av Colletts tanker og levendegjøre originalteksten, uten at det blir nitidig parafrase eller kunstig. Romanen er skrevet i jeg-form, og makter å forene Colletts dagbokliknende jeg-stemme med et moderne jeg. Tematisk blir dette en fortelling om å være ung jente og kvinne, om lengsel og håp, vennskap, liv og død, om forhold til egen familie og ikke minst om egen stridighet og sårbarhet. Slik åpner Høvring med hengivenhet Colletts tekst for en moderne leser. Men like mye er dette en roman som berører grunnleggende livsbetingelser uavhengig av tid.

Høvring er også poet, noe språket i romanen er sterkt farget av. Hun skriver samnorsk, et valg som ikke er spesielt vanlig i dag. En kunne kanskje tro at dette ville skape et brudd med originalteksten, men så skjer ikke; snarere tvert om. Det jeget som klinger sammen med Colletts stemme er preget av musikalitet, originalitet og autoritet. Opplevelser, tanker og situasjoner trer tydelig fram gjennom bildespråket og det bevisste utvalget fra Colletts tekst. Høvring skriver fortettet og stilsikkert, og skaper dermed rom som leseren selv kan gå inn i og fylle ut. Slik blir språket medrivende og utfordrende, uten å bli ekskluderende.

Romanen Camillas lange netter er et originalt og svært dristig prosjekt fra Mona Høvring. Og det står fjellstøtt.

Kirsten Elisabeth Larsen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s