Linn T. Sunne: Lille ekorn

Lille ekornLinn T. Sunne fra Kongsberg og Valldal på Sunnmøre debuterte som forfatter i 2000 med barneboka Stjernestøv. Siden har hun gitt ut en rekke bøker for barn og unge. I 2007 vant hun Brageprisen i klassen for barne- og ungdomsbøker med boka Happy, og i fjor vant hun prisen i åpen klasse (ungdomsbøker) for Lille ekorn. Linn T. Sunne bor for tiden på Dokka hvor hun arbeider som litteraturformidler.

Lille ekorn handler om 14-åringen Aurora som både er skoleflink og usedvanlig god i håndball. Aurora lever et helt vanlig liv sammen med moren, stefaren og lillesøstera. Hun har gode venninner og trives godt i livet sitt. Eneste baugen er at hun har vanskelig for å forelske seg. Aurora bruker mye tid på håndballen og har blitt så flink at hun plutselig en dag er aktuell for ungdomslandslaget. Treneren Gaute er der og støtter henne gjennom denne prosessen. Men så begynner Gaute plutselig å vise henne mer interesse. For mye interesse. Gaute, som er faren til en av Auroras lagvenninner, holder det gående med tekstmeldinger, telefonsamtaler og korte møter på tomannshånd med lette berøringer og små hint, helt til Aurora faller for ham. Så får han plutselig kalde føtter, trekker seg tilbake og avviser henne. Auroras verden faller sammen og hun begynner å oppføre seg irrasjonelt.

Lille ekorn er ei fin lita bok som tar for seg et viktig tema: Hva skjer når voksne mennesker manipulerer og innleder forhold til mindreårige? I litteraturen er forholdet mellom den voksen mannen og ungjenta tidligere behandlet i Vladimir Nabokovs Lolita. Og i Norge har dette temaet fått fornyet aktualitet gjennom Vågå-saken. I fjor kom det faktisk ut to norske ungdomsbøker med dette temaet. Den andre er Charlotte Glaser Munchs Alt jeg vil er å kysse deg, om ungjenta Sara som forelsker seg i faren til gutten hun sitter barnevakt for. Lille ekorn er ei god ungdomsbok. Den er tynn og lettlest og egner seg derfor meget godt til fordypningsoppgaven på vg3 sammen med en av bøkene nevnt over.

Kari Brenden-bech. Anmeldelsen er tidligere publisert i Karis bokprat

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s