Den 4. Parallell: Lasarusfenomenet av Kjetil Johnsen

Lasarus-fenomenetTittelen på boka som jeg valgte å lese er «Lasarusfenomenet» (2009) og er skrevet av Kjetil Johnsen. Den ble utgitt av Gyldendal Norsk Forlag A/S i 2009. Boken tilhører serien som kalles «Den 4.parallell» og er norske ungdomsromaner i sjangrene science fiction og thriller. Denne serien inneholder fire bøker, og de tre neste bøkene heter «Carrington-katastrofen (2010)», «Aeon-paradokset (2010)» og «Maria-eksperimentet (2011)».

Handlingen i boka starter med at Emma og hennes familie er på ferie på et dinosaur- museum i USA. Ellers skjer handlingen på flere plasser som i Nevada-ørkenen i USA der faren til Emma jobber, på et sykehus og i huset til onkelen i Vernal, i Utah.

Hovedpersonen i boka er Emma, men andre viktige personer er onkelen hennes, Harry og lillebroren. Emma er en jente på 15 år, som i begynnelsen av boken mister moren og faren i en bilulykke. Lillebroren er stum og har en merkelig atferd. Onkel Harry er en rik businessmann i USA og han skal passe på Emma etter denne ulykken, men skjuler noe for Emma helt fra starten av.  Faren er forsker innen kvantemekanikk på en base i Nevada.

Emma er fortsatt i sjokk, og hun husker nesten ingenting fra ulykken. Handlingen går ut på at hun prøver å bli frisk fysisk, mens hun samtidig prøver å finne ut hva som egentlig skjedde i ulykken. Midt oppi alt dette kaoset prøver hun også å finne ut følelsene hun har som er så merkelige. Når de er hos legen for å prøve å finne ut hva det er med henne, sier han at det bare er Deja-vu følelser.

Fortellingen er fortalt i tilbakeblikk, fordi etter bilulykken har Emma fått delvis hukommelsestap. Dette fører til at hun etter hvert i boken husker flere ting fra både før, etter og i ulykken, som gjør at vi får tilbakeblikk på den. Emma får også flere ganger tilbakeblikk på hva som skjedde med henne når hun fikk disse rare følelsene.

I boken er det åpen slutt:

Caine hadde ikke på seg noe på overkroppen. Han hadde bandasjert den ene skulderen. Hun så på stoffet i bandasjen at han hadde brukt skjorten. Han holdt en revolver i den friske hånden. Hun spurte: -Hvor er vi? –Jeg vet ikke. Han kikket bakover. Det grønne løvverket rørte seg. –Men du må få oss bort herfra. Nå. Gjør den greia di. Vi må bort før de spiser oss.

Her får man ikke vite hvordan det vil slutte og hva som helst kan skje videre. Boken tilhører en serie, så vi vil få vite hva som skjer i neste bok.

Jeg synes handlingen i boken er veldig spennende, fantasifull og litt overnaturlig. Det er et stort fokus på de parallelle verdener og hvordan man reiser mellom dem. I tillegg er den spennende, fordi det er mange actionscener i boken

Språket i boken er veldig bra, og den er ganske lettlest. Forfatteren skriver i både jeg-person og tredje-person, noe som gjør at du både får innsyn i Emma’s tanker og samtidig alt det alle andre gjør. Det er ganske mange replikker og samtaler mellom personer, og det er både lange og korte setninger i boken. Dette gjør boken lettlest.

Min vurdering; Jeg gir boken terning kast 5. Den er veldig lettlest, den har fantastisk handling og den ville blitt en utrolig tøff film. Jeg likte med andre ord boka veldig godt. Jeg ville anbefalt den til aldergrensen mellom 12-18, og den passer for alle som har interesser for science-fiction historier.

Elev, 11STEF

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s