Jenny Valentine: Knust suppe

knust suppe«Knust suppe» er en ungdomsroman skrevet av den britiske forfatteren Jenny Valentine. Jenny Valentine er mest kjent for boka «Jakten på Violet Park» som er en av hennes to bøker som er oversatt til norsk. «Knust Suppe» ble utgitt i 2011, og er utgitt på forlaget Cappelen Damm. Boka er skjønnlitterær og handler hovedsakelig om familie, ungdom, sorg og død, og passer kanskje mest for unge jenter mellom 14-18 år.

Boka har en jeg-forteller, og vi får derfor vite mest om det hun tenker og føler. Teksten starter med et tilbakeblikk på noe som har hendt tidligere, altså starter teksten retrospektivt. Boka har også flere tilbakeblikk der hovedpersonen, Rowan, forteller om fortiden. Rowan er også jeg-fortelleren.

Hovedpersonen i «Knust Suppe» heter som sagt Rowan, og er en 15 år gammel jente. For to år siden døde Rowans storebror, Jack, noe som går hardt ut over både Rowan og hennes familie. Faren flytter ut, moren blir svært deprimert og er stort sett sengeliggende hele tiden. Rowan tar derfor omsorgen for sin lillesøster Stroma, hun lager mat, handler inn det mest nødvendige, rydder og vasker klær. Hun tar rett og slett ansvaret for alt det som foreldre vanligvis skal ha ansvar for, og dette er noe hun prøver å skjule for sin far.

Handlinga i boka forgår i moderne tid i London, og ofte i familiens hus som befinner seg i en liten «kjedelig» gate. I gata der de bor står husene tett, og den nærmeste naboen deres er en gammel sladredame, som tidligere brukte å være barnevakt for både Rowan, Jack og Stroma. Selv om Rowan, Stroma og moren deres ikke bor langt unna landeveier med flere gårder, grønn natur og trær, er det ikke mye natur i området der de bor.

Boken starter med å fortelle om en hendelse i en dagligvarebutikk der en tenåringsgutt litt eldre enn Rowan gir henne et bildenegativ han hevder hun har mistet. Rowan nekter for dette, men for å unngå oppstyr i den folksomme butikken sier Rowan takk og tar imot negativet. Rowan ønsker å finne ut av hva som er på bildet, og når en eldre jente som så Rowan motta bildenegativet tilbyr seg å hjelpe Rowan med å finne ut hva som skjuler seg på negativet, takker ikke Rowan nei. Rowan og jenta, Bee, får raskt god kontakt. Etter hvert klarer jentene å finne ut hva som skjuler seg på bildenegativet, og det viser seg at det er et bilde av Rowans døde bror, Jack. Rowan forstår ikke hva det skal bety, for hun vet at hun aldri verken har hatt eller mistet bildenegativet. Hun ønsker å finne ut hva sammenhengen er, og oppsøker derfor gutten i butikken. Etter mye fram og tilbake, klarer Rowan å finne gutten. Gutten, Harper, er bare på ferie i London, og bor midlertidig i en gammel ambulanse. Harper sier bestemt at han så Rowan miste bildenegativet, men er dette sant? Rowan og Harper utvikler et nært vennskap som skal komme til å bety mye. Det samme gjør vennskapet til Bee. For hvem er Bee egentlig? Trygge, rolige Bee, som alltid er der for Rowan, hun som gjerne hjelper til med å passe Sroma. Bee har flere hemmeligheter, både gode og vonde, og hjemme hos Rowan skjer det hendelser som tilslutt ender med et svært alvorlig sykehusopphold.

Boka har en åpen slutt. Vi får vite alle «hemmelighetene» og skjulte hendelsene man gjennom hele boken ønsker å finne ut av, men vi får allikevel ikke vite hva som kommer til å skje videre. Vi får ikke vite hvordan menneskene i boken reagerer når de får høre de «store nyhetene», og vi må selv tenke oss til hva som skjer videre.

Jeg synes handlingen i boka både var svært interessant og underholdende. «Knust Suppe» er dramatisk, og inneholder mye følelser. Den er realistisk, men er også ganske trist til tider. Det er en spennende bok som man ikke ønsker å legge fra seg. Boka starter midt i handlingen og fortsetter derifra gradvis veldig spennende. Etter hvert som man får nye svar, kommer nye spørsmål, og dette er absolutt med på å opprettholde spenningen. Avsløringen av Bees hemmeligheter er helt klart et vendepunkt i boka, og den ble etter min mening bare bedre og bedre etter hvert som jeg leste.

Boka er skrevet i fortid, men inneholder mange replikker noe som gjør at det virker som om den er skrevet i nåtid. Språket i boka er veldig bra, og det er veldig lett å forstå hva forfatteren mener. Boka er skrevet i normalprosa.

«Knust Suppe» består av 187 sider, og 21 kapittel. Bokomslaget på boka er veldig kreativt og morsomt. Forsiden ser ut som et postkort, og tittelen på boka er skrevet med fet, grønn skrift. Resten av bokomslaget består av fargene rød, blå og hvit.

Jeg likte boka veldig godt, fordi den er realistisk, underholdende, morsom og litt trist på samme tid, men det beste med hele boka er at spenningsnivået er høyt gjennom stort sett hele boka. Den er så spennende at når man først har begynt å lese, klarer man nesten ikke slutte. «Knust Suppe» er ei fantastisk bok for deg som liker realistiske, underholdende ungdomsbøker. Jeg anbefaler boka på det høyeste, men den passer kanskje aller best til jenter mellom 14 og 18 år.

Elev e/f

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s