søkeord: ayotzintli: Om små havskilpadder og sårbare mennesker

søkeordMarit Kaldhol, født i 1955, er utdannet lærer og har skrevet flere bøker både for barn, ungdom og voksne. I 2010 kom hun med ungdomsboka søkeord: ayotzintli på nynorsk som ble utgitt av Samlaget. Samme år fikk hun kultur- og kirkedepartementets litteraturpris for barne- og ungdomsbøker for den. Boka handler om Mikke som går siste året på videregående. I dagbokform skriver han litt om menneskene rundt seg, om mamma og Idar og pappa og Siri og Sverre, litt om dagene, tankene og følelsene sine, men aller mest skriver han om små havskilpadder og fisk uten øyne, om global oppvarming og utrydningstruede dyrearter. Omtrent midt i boka skjer det noe som forandrer boka og måten den er skrevet på drastisk. Gjennom den neste delen er det Mikkes mamma som er forteller. Hun skriver til Mikke om sine tanker og følelser, om da Mikke var mindre, om da hun møtte faren hans og om hendelser fra de siste ukene.

Kaldhol lykkes svært godt i å skape kontraster mellom de forskjellige fortellerne gjennom de ulike skrivemåtene deres. Mikke skriver kort og minimalistisk, uten riktig tegnsetting eller store bokstaver der de skal være. Dette brukes som et virkemiddel, da det gjenspeiler hvordan Mikke føler seg. Mammaen til Mikke skriver annerledes. Hun har riktig tegnsetning og store bokstaver der de skal være, og hun skriver mer utfyllende. Mye av det Mikke skriver om kan sees på som metaforer hvis man leser mellom linjene. For å forstå Mikke og finne ut hva han egentlig prøver å si, er man nødt til å lese mellom linjene siden han skriver så lite om sine egne følelser. Noen få ganger ser vi tydeligere sammenlikninger, som for eksempel når han skriver om en fisk som lever i totalmørke i underjordiske grotter: «kva er slektskap? eg sit i halvmørket på rommet mitt og kjenner plutseleg at eg er i slekt med ein fisk utan hav».

En ting som er spesielt med søkeord: ayotzintli er at skildringer av miljø og personer vektlegges i svært liten grad. Vi aner ikke om de befinner seg i en by eller ei bygd, vi vet ingenting om hvordan de forskjellige personene ser ut. Dette er ikke viktig. Det er menneskenes tanker, følelser og relasjonene mellom dem som står i fokus. De ulike personene vi leser om blir heller ikke introdusert for leseren, vi får bare kastet navn i ansiktet uten å vite hvem de egentlig er og hva slags relasjon de har til Mikke. Dette er med på å skape en viss spenning og nysgjerrighet. Etter hvert får vi svar på hvem de er, hva slags mennesker de er, gjennom det Mikke og mammaen hans forteller.

Det er vanskelig å si noe om konfliktene i boka, fordi de er så diffuse. Man kan ane indre konflikter hos de forskjellige personene, alle har noe å stri med, spørsmål de ikke får svar på. Hos noen er dette tydeligere enn hos andre. Når det gjelder ytre konflikter berører man så vidt et par uoverensstemmelser mellom menneskene, men det gjøres ingenting ut av dem, de bare ligger der i bakgrunnen og er til stede uten å ha så mye å si. De er med på å skape den melankolske stemningen som er gjennomgående for hele boka, og de gir oss denne følelsen av at noe ikke er riktig, noe er galt.

Boka på 134 sider går raskt å lese, og Marit Kaldhol lykkes godt i nå ut til leseren; hun griper oss og rører oss. Selv om hun i veldig liten grad skildrer menneskene og omgivelsene deres, får man følelsen av at de er svært ekte og troverdige. Handlingene deres, tankene deres, det de sier, man tror på det. Dette, at hun uten å bruke mange ord eller forklaringer skaper ei stor virkelighet, gjør boka god. Hun drar oss inn i Mikkes verden med en gang, og vi blir glad i han og menneskene rundt han. Selv om boka plasseres under sjangeren ungdomsroman, passer den like godt for voksne. Og det er absolutt ei bok jeg vil anbefale, på grunn av ærligheten og ektheten. Det som kommer så tydelig fram er at vi er bare mennesker, vi har våre feil og mangler, våre mørke sider, men vi gjør så godt vi kan, og dette er noe alle kan kjenne seg igjen i.

Elev 1cd

Kilder:

http://no.wikipedia.org/wiki/Marit_Kaldhol

http://linesbibliotek.files.wordpress.com/2012/06/kaldhol-marit-sokeord-ayotzintli.jpg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s