Snøstorm og mandelduft – ikke helt vellykket

  • SnøstormTittel: Snøstorm og mandelduft
  • Orginaltittel: Snöstorm och mandeldoft
  • Sjanger: krim
  • Forfatter: Camilla Läckberg
  • Oversatt av: Gry Brenna
  • Forlag: Gyldendal
  • Utgitt i Norge: 2010
  • Sideantall: 150

Snøstorm og mandelduft er en kortroman skrevet av den svenske kriminalforfatteren Camilla Läckberg for det svenske ukebladet Allas julenummer. Läckbergs bøker blir utgitt i 32 land, og bare i Sverige har hun solgt over 3 millioner eksemplarer. Hun blir regnet som en av Skandinavias beste kriminalforfattere.

Politimannen Martin Molin blir invitert av kjæresten sin, Lisette Liljecrona til å være med henne og familien hennes til et feriehus på øya Valö. Mens de er på øya blir det snøstorm og telefonlinja blir ødelagt. Det er heller ikke mulig å komme seg til fastlandet på grunn av all isen som har lagt seg på havet.

Lisettes farfar, Ruben, har bygget opp et vellykket firma som har gitt han en stor sum penger. Dette firmaet ønsker han at sønnene hans skal videreføre på en ordentlig måte, noe de ikke klarer. Han er svært skuffet, og under deres første måltid på øya konfronterer han dem med dette. Barnebarna får også kjeft av han, – alle, bortsett fra Lisettes bror, Mattis. Martin skjønner at Ruben har investert en del penger i firmaene til både Miranda og broren hennes Bernard, og også gitt penger til Lisettes studier. Nå går firmaene til Bernard og Miranda ganske dårlig og Ruben er tydelig irritert over dette.

Plutselig får Ruben kraftige kramper og detter om. Alle stormer til for å hjelpe han. Når Martin kommer til legger han merke til mandelduften som kommer fra vannglasset, og skjønner at Ruben har blitt forgiftet med cyanid. Martin bestemmer seg for å begynne etterforskninga på egen hånd, men det viser seg at det er mer krevende enn han hadde trodd.

Neste dag finner de Matte drept, han er blitt skutt. Alle visste at Matte var Rubens favoritt. Det er flere som kunne ha hatt motiv til å drepe de to, og Martin finner det sjokkerende svaret.

Dette er en spennende historie om en ganske splittet familie som alle ønsker å bevise for hverandre at de er best og overhodet ikke mislykket. Alle smisker med Ruben på forskjellige måter slik at de skal bli best likt og dermed arve mest når han dør. Når Ruben blir forgiftet under middagen begynner alle å mistenke hverandre for å ha drept han og finner på teorier om hvorfor. Det er Martins oppgave å finne ut hvem som er skyldig, men jeg føler at han bare vimset rundt uten mening.

Selv om dette er en veldig kort roman er handlinga fullkommen uten at man får følelsen av at forfatteren har brukt snarveier. I begynnelsen blir man brått introdusert for alle karakterene og det kan være ganske vanskelig å skjønne hvem som er hvem i starten.  Jeg måtte ofte bla tilbake for å skille karakterene.

Det negative med boka er at det ikke er mer drama. Det blir litt for mye snakking som ikke fungerer spenningsbyggende. Hvis dialogene hadde bidratt tydeligere til å involvere leseren i oppklaringen av mordene, hadde etter mitt skjønn romanen vært enda bedre. Når man på slutten får vite hvem som drepte Mattis og Ruben fikk jeg en følelse av at all dialogen verken var nødvendig eller ble brukt bevisst som hint til hvem som var morderen. Dialogen blir etter mitt syn i liten grad en del av mordhistorien.

Jeg vil anbefale denne boken hvis du liker korte romaner med ikke alt for mye handling og drama. Den er ganske enkel og man trenger ikke tenke så mye på handlinga eller hvem som er morderen siden man får få hint om hvem det kan være.

Elev 1cd

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s