Små, søte løgnere V: Rått

råttTittel: Små, søte løgnere V: Rått
Sjanger:
Forfatter: Sara Shepard
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår: 2012

Romanen Små søte løgnere V: Rått av Sara Shepard handler om livene til de fem bestevenninnene Aria, Spencer, Hanna, Emily og Alison. Alison blir savnet og noen år senere finner man liket av henne. De fire andre jentene mister kontakten etter at Alison blir borte. Det var liksom hun som holdt dem sammen. 3 år etter hun ble drept begynte jentene å motta meldinger som er signert med «-A» på slutten. I starten tror de at meldingene er fra Alison, men det kan de ikke være siden hun er død.  A vet alt om jentene og alle hemmelighetene deres som de fortalte til Alison. A begynner å true jentene og gjør livene deres vanskelige. Små, søte løgnere er en serie med bøker som også er gjort om til en tv-serie. Hele serien går ut på å finne ut hvem som drepte Alison og hvem som er A. I løpet av serien er det flere som blir mistenkt for å stå bak forbrytelsen.

Gjennom en allvitende tredjeperson synsvinkel får vi ta del i tankene og livene til mange personer.  Kapitlene veksler med hensyn til hvilken person som står i fokus, noe som gir et godt innblikk i det miljøet vi beveger oss i, samt konfliktene de må prøve å løse og relasjoner de har til andre. Både forholdene innad i familiene og mellom jentene viser at det skjuler seg mange problemer bak en tilsynelatende perfekt overflate. Personene vi møter er opptatt av dyre merkeklær, vesker og sko, og man får et inntrykk av at de bor i et snobbete miljø der fasade og materielle ting teller mest.

Teksten er kronologisk oppbygd og dveler veldig lenge ved hendelsene. Det blir ikke ordentlig spennende før et stykke ut i fortellingen når de får meldinger av A. For meg som liker handlingsmettede romaner ble første del av boka noe stillestående. Men handlingen tar seg opp etter dette. Jeg synes likevel romanen er interessant, da den fokuserer på ulike konflikter, både ytre og indre. Her er både kulturelle, psykologiske, etiske og sosiale konflikter, i tillegg til at vi blir dratt inn i en spennende gåtefull ytre konflikt.

Små, søte løgnere er navnet på serien med bøker.  Denne romanen, den femte i rekken, har tittelen Rått. Man trenger ikke tenke så mye for å se sammenhengen mellom tittelen og handlingen i boken.  Alle har sine hemmeligheter som de holder skjult for andre og lyver om, og råskapen lurer under søtheten.

Elev 1cd

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s