Silmarillion – En edelsten av episke proporsjoner

Silmarillion..Jeg har lest fantasi-boken Silmarillion av John Ronald Reuel Tolkien, publisert av George Allen & Unwin i 1977. Boken er en samling av arbeidet til Tolkien, som senere ble satt sammen til en historie av hans sønn Christopher Tolkien.

Etter utgivelsen av Hobbiten ba Tolkiens forlegger om en oppfølger til boken, og Tolkien sendte dem et tidlig utkast av det som skulle bli Silmarillion. Gjennom en misforståelse avviste forleggeren utkastet før det hadde blitt lest ferdig. Resultatet av det var at Tolkien startet arbeidet på «A long expected party» som var første kapittel i det han beskrev som en ny fortelling om hobbiter, men som viste seg å senere bli begynnelsen på Ringenes herre.

Silmarillion forteller en rekke historier og består hovedsakelig av fem deler:

  • ”Ainulindale” forteller historien om hvordan Iluvatar, «Alltings far», skapte ainurene, ånder som fulgte han og hadde hans visdom. En dag ga Iluvatar ainurene en verden de kunne herske over, og mange ainurer tok fysisk form og dro til Arda, verdenen der historiene tar plass.
  • ”Valaquenta” forteller om hver av de 14 «valaene» (åndene som hadde tatt seg inn i verdenen), og et par av maiarene, valaenes hjelpere og undersåtter. Historien forteller også om Melkor, en av ainurene som hadde funnet sin egen vei før skapelsen av verdenen og senere hadde tatt seg inn i Arda.
  • ”Quenta Silmarillion” utgjør mesteparten av boka og forteller en rekke historier, blant annet hvordan verdenen ble formet av valaene, hvordan menn og alver kom til i Arda og krigene om Silmarillene, tre edelstener som var lagd av valaene og stjålet av Melkor.
  • ”Akallabeth” forteller hvordan menneskene på den hellige øya Numenor går under da de blir korrumpert av Sauron, en av den avdøde Melkors undersåtter. Menneskene på Numenor blir drept av Iluvatar selv, men noen av menneskene forble tro overfor sine skapere og seilte øst, mot Midgard, overlevde og ble til det man kjenner som mennesker i Ringenes herre.
  • ”Om maktens ringer og den tredje tidsverv” forteller om hendelsene i Midgard i den andre og tredje tidsverv idet Sauron hadde kommet til makten i Midgard i den andre tidsverven. Alvene hadde laget maktens ringer til de store herskerne i Midgard, men Sauron hadde laget sin egen for å kontrollere de andre maktene. Dette førte til krig mellom Sauron og resten av Midgard. I den tredje tidsverv fortelles det om en av ringene som kommer på avveie. Dette leder til historien i Ringenes herre.

Boken er preget av det faktum at historiene ble skrevet separat, og det kan bli litt vanskelig å følge med til tider. Derimot, om man virkelig setter seg inn verket er historien veldig interessant og fortryllende. Personlig minner boken meg om Bibelen i sin oppbygning med forskjellige deler, og det at Iluvatar skapte ainurene minner meg om Gud og englene hans. Det at Melkor bryter med Iluvatar og går sin egen, mørke vei, minner meg om den falne engelen Lucifer.

Om man har iherdighet til å sette seg inn i historien og greier å huske de forskjellige navnene og uttrykkene Tolkien har funnet opp, er boken definitivt verdt å lese. Er man derimot veldig utålmodig og vil ha en sammenhengende historie med en hovedperson, er ikke denne boken for deg. Selv hadde jeg problemer med å henge med først, men etter hvert som jeg tok meg tid til å huske hva de forskjellige ordene betyr, gikk boken fort unna.

Elev 1cd

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s