Idas dans: «man er aldri så tett på livet som når man er tett på døden»

Idas Dansen mors beretning er skrevet av Gunnhild Svenning Corwin (født 1947). Gunnhild har skrevet mye, men dette er hennes første bok. Den ble utgitt i 2005 av Dinamo forlag. Boken er basert på Gunnhilds egne opplevelser av datterens blodkreft. Gjennom 297 sider får vi høre om Idas kamp gjennom de fjorten månedene kreften herjet i kroppen hennes.

HANDLING

Ida er en frisk og sporty ballettdansende 18 åring. Hun går i tredjeklassen på Stabekk videregående skole. Drømmen er å få en solodans. Dette får hun muligheten til i forestilling som er satt opp av danseakademiet hun er medlem av.

idas dansSom den yngste i en søskenflokk på fire er hun den eneste som bor hjemme med mamma og pappa i Mariesvei i Oslo. Her er hun omringet av gode venner som kommer godt med siden det er avgangsår og russetid som står for tur. I tillegg til alle vennene har Ida en kjæreste, Jonas. Han er en kompis av broren, og det var dette som førte dem sammen. Jonas blir en viktig støttespiller. Det han gjør har stor innvirkning på Ida og hennes kamp.

Hele marerittet starter den dagen Ida og moren drar til legen. Ida føler seg ikke særlig bra. Det er da de får den grusomme beskjeden. Ida har fått lymfatisk leukemi (blodkreft). Her blir familiens verdens snudd på hodet. Den lille øyenstenen er blitt dødssyk.

Kreften bryter ned Ida, utseendemessig og innvendig. Ganske raskt blir hun tynnere og svakere. Formen hennes svinger fra å være ok til å bli kjempedårlig. Dette gjør at hun må tilbringe mye tid på Rikshospitalet.

Til tross for alt det triste som skjer i Idas liv får hun også mange positive og gode opplevelser før hun dør 19 år gammel, som for eksempel å bli tante til en nydelig liten gutt. Det er også andre store opplevelser i Idas liv i perioden før døden, men de kan jeg ikke avsløre. For å finne ut hvilke bør du lese boken.

HVORDAN ER DET Å VÆRE LESER?

Som leser blir du dratt inn i en fortløpende fortelling. Vi tas med inn i ulike hendelser som omhandler Ida, familien hennes og de nærmeste vennene hennes. Forfatteren tar oss inn i sine innerste og vondeste tanker og følelser. Hun setter ord på frykt, smerte og fortvilelse. Leseren blir fort en del av historien og da er det vanskelig å holde tilbake tårene. Heldigvis er ikke boken bare trist. Gunnhild makter å fortelle om de hyggelig og positive opplevelsene som hender i løpet av de fjorten månedene.

MENINGEN BAK

Forfatteren (som da er moren til Ida) har hørt at man kan skrive og male bilder som en del av terapien for å bli frisk. Derfor gjør hun tidlig avtale med Ida at de skal gjøre notater underveis. Disse notatene skal bli bok når sykdommen er over. Noe som blir en viktig del av notatene er «Ida news» som blir skrevet på bloggen til Gunnhild. Dette for at folkene rundt henne skal få vite hvordan det går med Ida og hva som skjer.

På slutten av boken tar forfatteren et «oppgjør» med «etablerte sannheter». For eksempel hvordan det er å miste et barn. Hun kaller dette for «det verste som kan skje et menneske».

«Dette er ikke en oppskrift om hvordan man skal takle sorg. Jeg ber ikke om medlidenhet, men om medfølelse – FØL med meg.»

Noe hun stiller spørsmål ved er uttrykk som «av motgang blir man sterkere» og «vi får ikke mer enn bi klarer med».

MIN MENING

Boken var verdt å lese, selv om jeg visste at Ida kom til å dø (dette står på baksiden av boken). Det å få være med på hennes siste måneder var spesielt. Det føles nå som jeg kjenner Ida og at jeg har vært der gjennom hele behandlingen.

Jeg anbefaler boken fra alderen 14 og oppover. Idas skjebne er trist og sår, og Idas dans kan kanskje derfor virke avskrekkende, men boka fremstår likevel med mye livskraft og visdom.

I 2011 kom oppfølgeren Etter dansen.

Elev 1cd

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s