Idas (siste) dans

idas dansIdas dans av Gunnhild Corwin, er en sann historie om Ida som får kreft som 18 åring. Boka er skrevet av Idas mor. Idas dagbok og liv etter kreftdiagnosen, familiens håndtering av sykdommen og deres refleksjon gir grunnlag for det moren skriver. Skrivemåten er enkel og oversiktlig. Kapitlene er korte (ca. fra 3-10 sider), og det er enkelt å følge bokas struktur. Idas dans ble utgitt i 2005, men selve historien fant sted i 2002. Den er utgitt på Dinamo forlag.

Boka handler om temaene kreft, det å være foreldre, døden, sorg og styrke. Det høres kanskje dystert ut, men boka er vinklet på en måte som gjør at det ikke bare er negativitet, men også mange lyspunkter. Forfatteren er flink til å se det positive i alt negativt, og utnytter alle øyeblikk fullt ut. Selv om boka tar for seg mye sykdomsprat, er det nokså mye humor, for eksempel når Gunnhild og Ida går på epleslang i rullestol.

Det er flere konflikter i boka, men hovedkonflikten er Idas sykdom som er leukemi. Leukemi er en kreftsykdom, og Ida får sykdommen som 18-åring. Vi følger hennes 14 måneders kamp for å overleve og hennes opp- og nedturer gjennom sykdommen. Bokas tittel er Idas dans. Tittelen henspeiler til at Ida er en svært dyktig ballettdanser og det er hennes lidenskap, men når sykdommen slår til må hun la drømmen om å bli profesjonell danser gå.

En annen konflikt vi får ta del i, er morens indre konflikt. Denne konflikten handler om hennes tanker og følelser rundt å vite at barnet hennes har fått kreft, og sjansene er minimale for å overleve. Hvordan skal hun tenke? Hvordan skal hun komme videre? Er det greit å gå videre? Spørsmål som dette blir stilt i boka, og noen blir ikke besvart.

Familien står sentralt, og boka viser hvor viktig det er å ha familie som støtter deg og stiller opp for deg uansett hvilke valg du tar. Vi blir kjent med kjernefamilien til Ida, og hele tiden omtales de som støttende og hjelpende. Familien er miljøet rundt Ida, for hun har til tider ingen krefter til å gjøre stort annet enn å sove og slappe av. Når Ida er på bedringenes vei, hender det at hun er sammen med venner og kjæreste. Som Gunnhild skriver: «Vi klarer det vi må.». Jeg synes denne setningen beskriver boka veldig godt!

Etter dansenJeg synes boka var godt skrevet og det er en god historie. Den appellerer til mange lesere i og med at det ikke blir for privat. Boken tar også for seg temaer som er aktuelle i dagens samfunn. Det er ikke oppfunnet en medisin som kurerer kreft, og derfor er det et interessant tema å lese om. Situasjonen rundt sykdommen og familien blir godt beskrevet, samt at vi blir kjent med personalet på sykehuset. De blir skildret levende og vi får høre forfatterens mening og tanker om de ulike personene. Personene dukker opp underveis etter hvert som familien møter dem. Dette synes jeg er en god metode for å møte nye mennesker i ei bok. Det er også en oppfølger til denne boka som kom ut i 2011, og den heter Etter dansen.

«Vi ser oss ikke som «ofre for en urettferdighet». Det er ingen urett som er begått mot oss. Kreft finnes, det er et faktum som vi er nødt til å erkjenne. Det er ingenting som tilsier at jeg og mine skal skånes. Vi er ikke i noen særstilling, selv om vi ønsker å tro at dette er noe som bare skjer andre. Sykdom er en del av livet.»

«Jeg gir meg selv en ny leveregel: Jeg skal dempe mitt behov for å vite alt, og ta vare på dagen i dag. […] Lev her og nå.»

Jeg valgte å lese denne boka på grunn av bokomslaget og alle positive tilbakemeldinger fra personer. Som sagt er det en god bok, og jeg anbefaler den hvis du vil lese en gripende historie som både er inspirerende og setter hverdagen i perspektiv. Boka viser tydelig hvilke verdier som blir viktige når uforutsette og dramatiske hendelser oppstår.

Elev 1cd

http://s.cdon.com/media-dynamic/images/product/001/874/1874964.jpg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s