Flaggermusmannen – dødens mann

FlaggermusmannenTittel: Flaggermusmannen
Forfatter: Jo Nesbø
Utgiversår: 1997
Forlag: Aschehoug
Sideantall: 339

Jo Nesbø (1960), oppvokst i Molde, er blitt en populær forfatter i både i Norge og utlandet. Han har skrevet en rekke romaner, og er også vokalist og låtskriver i den kjente, norske popgruppa Di Derre. I tillegg til dette er han utdannet siviløkonom og finansanalytiker, og har jobbet både som aksjemegler og journalist. Nesbø er kjent for sin lange krimserie med politimannen Harry Hole i hovedrollen. Den nyeste boka, Politi kommer ut nå i juni 2013, og er den tiende i rekkefølgen. Den første boka Nesbø ga ut er Flaggermusmannen, som han fikk inspirasjon til å skrive etter at han hadde reist alene rundt i Australia. Jo Nesbø har vunnet mange priser for sine bøker, og er en kjent og vellykket forfatter.

Flaggermusmannen er den første boken i serien om den tørrlagte alkoholikeren Harry Hole, politimannen som Jo Nesbø skriver om. Denne gangen befinner han seg i Australia hvor en norsk ung tidligere TV-kjendis er blitt funnet voldtatt og drept. Sammen med aboriginervennen sin, Andrew Kensington, jakter de på morderen i gater hvor de møter både horer, langere, transvestitter og andre som lever på samfunnets skyggeside. I denne romanen får vi også høre om hvordan Hole klarte å legge alkoholen fra seg, og starte et nytt og bedre liv. Dette er en gjennomført og fengslende fortelling om vennskap, kjærlighet, hat og sorg. Denne actionfylte krimromanen vil garantert bli vanskelig å legge fra seg, når du først har tatt den opp.

Som sagt skjer handlinga i Australia, i og rundt byen Sydney. Politimannen Harry Hole (kalt Holy i Australia) blir sendt hit for å etterforske drapet på den norske TV-kjendisen Ingrid, som er blitt funnet voldtatt, og kvalt til døde, videre hadde hun blitt kastet ned fra en klippe og påført store skader. Harry Hole og den aboriginske etterforskeren Andrew Kensington starter nå jakten på Ingrids drapsmann, som mye mulig er en seriemorder. Det Harry ikke vet nå er at den aboriginske vennen hans allerede vet hvem morderen er. Det viser seg at de ikke har noen spor å gå etter, og det er få mønstre som kan forbinde mordet med tidligere drap. Det eneste som kan fastslås er at morderen muligens er renslig som pokker, går etter unge jenter med lyst hår, og at han voldtar ofrene før han dreper dem. I denne actionfylte historien skjer det flere mord underveis, som gir oss flere ledetråder til hvem morderen er. Harry blir også forelsket og kommer tidlig inn i et forhold med svenske Birgitta, som var kollega av Ingrid før hun døde.

Nesbø gjør romanen mer spennende ved å bruke virkemidler som store kontraster, symboler og et ungdommelig og gjenkjennelig språk. Eksempel på bruk av kontrast og interesse for sosiale forhold er skildringen av den tydelige forskjellen på aboriginene og de hvite. Vi får høre mye om historien da de hvite kom og tok landet fra aboriginene, og alt hatet som ble bygd opp etter det, og som fortsatt vises i dag. Dette kommer ganske tydelig fram i boka og er et viktig tema som er med på å gjøre historien god. En annen tydelig kontrast er at politimennene holder til på den mer tvilsomme siden av Sydney, der de får hjelp av horer, fylliker, halliker og transvestitter til å finne ut hvem morderen er.

Det beste med Jo Nesbø sine bøker er at alt han skriver har en mening, han har ikke noe som helst med i teksten som er unødvendig. Dette gjør at man ikke kaster bort mye tid på uinteressant stoff, til og med tittelen på boka er så gjennomført at man blir glad over å tenke på det. – Den virker helt meningsløs til du har lest ca. halve boka, og da skjønner man at flaggermusmannen er et dødssymbol, som igjen skal sikte til morderen, dødens mann.

Nesbøs roman Flaggermusmannen anbefaler jeg virkelig til alle krimelskere. Den er som sagt så spennende at det er helt umulig å legge den fra seg når man først har tatt den opp. Nesbø tar deg med inn i sin fantasiverden der vi får møte politietterforskeren Harry Hole. Hans kjærlighetsliv, tanker og alle konflikter som følger reisen på å løse mysteriet om hvem som er morderen gjør romanen spennende og levende. Denne romanen er begynnelsen på fortellingene om Harry Hole, antakelig Norges mest kjente alkoholiserte politimann.

Elev, 1cd

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s