Dødslekene – et farlig, men spennede spill

DødslekenetrilogienJeg har valgt å lese Dødslekene, den første boka i dødslekene-trilogien som består av Dødslekene, Opp i flammer, og Fugl Føniks.

Bøkene er en skjønnlitterær romantrilogi, sjangerne er action og eventyr. Bøkene er skrevet av Suzanne Collins, og hver bok inneholder 29 kapitler delt inn i tre deler. Det er om lag 4-500 sider i hver bok. Bøkene er opprinnelig på engelsk, men Dødslekene ble utgitt på norsk i 2008 av forlaget Gyldendal.

Dødslekene starter med å introdusere leseren til hovedpersonen, Katniss. Katniss er en seksten år gammel jente som bor sammen med moren sin og lillesøsteren Primrose. Handlingen foregår i en udefinerbar framtid, i et land kalt Panem. Ettersom jeg forstår, er Panem et resultat av et ødelagt Nord-Amerika. Mer nøyaktig foregår handlingen nær Rocky Mountains. Panem har en veldig sentral og mektig hovedstad, Capitol. Rundt denne hovedstaden ligger det 12 distrikter. Noen av disse distriktene, som for eksempel Distrikt 12, hvor Katniss og hennes familie kommer fra, lider av fattigdom og sult. Andre distrikter er mer velstående, for eksempel distrikt 1, hvor mennesker fra en litt høyere klasse bor. Det har vært et tidligere distrikt 13, men om lag 70 år før handlingen i boken finner sted, gjorde dette distriktet  opprør mot myndighetene, og tapte. Dette resulterte i at Distrikt 13 ble bombet og myndighetene oppfant dødslekene som straff for folkets handling.

Dødslekene går ut på at to deltakere fra hvert distrikt, en gutt og en jente mellom tolv til atten år, må kjempe for sitt eget liv i en svær utendørs arena hvor det kun er en vinner. Inni arenaen er mulighetene mange, og for å overleve kan man kjøre flere taktikker. Men man er helt for seg selv, og man må tenke på alt fra mat og ly, til hva andre spillere gjør og hva de tenker. For å trekke deltagere til dødslekene, blir navnene til ungdommer fra tolv til atten år samlet i en stor bolle, og så trekker borgemesteren navnet til to ut, mens hele distriktet er samlet rundt. Uheldigvis blir lillesøsteren til Katniss, Prim, valgt. Med sin store kjærlighet til lillesøsteren, velger Katniss frivillig å melde seg på i søsterens favør, slik at hun slipper. I tillegg til Katniss, blir Peeta Mellark valgt til å kjempe i dødslekene.

Kombinasjonen av action, eventyr, kjærlighet og drama gjør boken til et prakteksemplar av en roman. Romanen er skrevet i førstepersonsperspektiv, og handlingen sees ifra Katniss sitt synspunkt. Dette synspunktet gjør at leseren er midt i handlingen, og er med i alt som skjer. Til enhver tid blir alle nevneverdige personer og miljøer godt skildret. De blir skildret ved hvordan Katniss ser dem, og hvilke tanker hun gjør seg ut fra sine observasjoner. Handlingen blir fortalt kronologisk, og språket er formelt og inneholder ikke slang. Handlingen preges av mye tankereferat, men også dialog. Miljøskildringen legger også vekt på å få fram de store kontrastene mellom de fattige og de rike .

Jeg vil si at Suzanne har prestert å lage en fantastisk roman. Etter min mening passer denne romanen til de aller fleste, men den vil kanskje automatisk tiltrekke ungdommen, og kanskje andre lesere som liker spennende eventyr. Konflikten og temaet i boken kan man si ligger veldig nært. Når søstera til Katniss blir valgt, melder Katniss seg frivillig i stedet for Prim. Dette er mest på grunn av hennes kjærlighet til søsteren, og her oppstår en indre konflikt i boka. Katniss føler hun vinne for at familien skal klare seg. Konflikten er da hvordan en utrent og liten dame skal klare seg mot konkurrenter som har øvd på dette i flere år. Katniss drives av sin kjærlighet til søsteren, og hvordan hun skulle spille spillet mest mulig fair, men allikevel prøve å vinne.

Jeg vil konkludere med at enhver som liker en godt oppbygd tekst, full av action og spenning med blandingen av romanse og avvik burde lese denne boken. Jeg kan nesten garantere at du ikke vil bli misfornøyd. Den nøye skildringen av personer og miljø gjør at leseren sluker boka i løpet av få dager, og får lyst til å lese oppfølgerne.

Elev 1cd
Kilder

Wikipedia.org, Dødslekene (06.02.13)
http://no.wikipedia.org/wiki/D%C3%B8dslekene
[Lesedato 21.3.13]

Wikipedia.org, The Hunger Games (06.02.13)
http://no.wikipedia.org/wiki/The_Hunger_Games
[Lesedato 21.3.13]

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s