Helvete på jord

Helvete på jordHelvete på jord er en bok skrevet av Rolf Ivar Jordbruen, og bygger på Tufts dagbøker og brev, samt Jordbuens lydbåndopptak og samtaler med Tuft, som var Jordbuens onkel. Boka handler om den 17 år gamle nordmannen Hermod Tuft som overlever fire år som soldat i Hitlers 5. panserdivisjon Wiking. Sett gjennom Tufts øyne forteller boken om den lange tyske tilbaketrekningen preget av mange nederlag, deriblant slaget ved Tsjerkassy, der tyskerne i løpet av noen februardager i 1944 mistet 24 000 menn.

Det som jeg synes er meget bra med boka er skildringene av personene og miljøet. Personene blir beskrevet så levende at vi nesten kjenner dem mens vi leser, og  miljøet skildres så realistisk at vi nesten kan lukte og høre det som skjer i handlingen. Boka er satt opp i kapitler som er fengslende og handlingsfulle, og man må bare lese et til for det er så spennende å få vite hvordan Hermod Tuft takler farlige situasjoner.

Jeg synes boka viser en side ved krigshistorien som er ukjent for mange. Den er full av fakta om hvordan krigen fortonte seg for en ung mann som valgte å stå på nazistenes side under andre verdenskrig. Kritikere av boka peker imidlertid på at den i liten grad problematiserer de norske frontkjempernes bidrag på Østfronten, og at dette er en svakhet ved fremstillingen. ”Tufts minne hadde fortjent noe bedre enn at han enda en gang måtte høre reveljen, bli kalt opp fra sin grav i full stridsutrustning med dødninghodet på lua og hevet høyrearm «Den Führer, den Führer zu schützen» som i en pervertert versjon av Heinrich Heines «Die Grenadiere», skriver Espen Søbye i Dagbladet i sin anmeldelse av boka.

Jeg vil anbefale denne boka hvis man vil lese en kort, spennende skildring om forholdene på Østfronten under andre verdenskrig, men jeg anbefaler samtidig å lese andres kommentarer til verket for å få innblikk i hvorfor en slik fremstilling vekker debatt.

Elev 1cd

Kildehenvisning:

Jordbruen, Rolf Ivar (2006): Helvete på jord. En frontkjempers historie, Spartacus forlag

http://www.spartacus.no/Assets/PresseMateriellbilder/0sD37m7V_501_helvete.jpg

http://www.dagbladet.no/kultur/2006/09/04/475702.html

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s