En norsk tragedie

PrintTittel: En norsk tragedie, Anders Behring Breivik og veiene til Utøya

Forfatter: Aage Storm Borchgrevink

Forlag: Gyldendal norsk forlag

Sidetall: 367

Utgitt: 2012

Aage Storm Borchgrevink (født 1969) er norsk forfatter og kritiker. Til daglig arbeider han for Helsingforskomiteen, og han er spesielt opptatt av konfliktene på Balkan og i Kaukasus. I 2004 fikk han Ossietzky-prisen av Norsk PEN for fremragende innsats for ytringsfriheten.

I En norsk tragedie prøver han på en veldig klar, tydelig og overbevisende måte å finne årsaker til hvordan en mann vokst opp på beste vestkant i Oslo kan stå bak og gjennomføre terroraksjonen 22. juli. Vi får et inngående psykologisk portrett av Breivik, og han trekker inn Breiviks fascinasjon for dataspill og hvordan det kan ha påvirket ham. Forfatteren gir også en interessant fremstilling av hvordan de islamkritiske nettsamfunnene har hjulpet til å forme Breiviks holdninger og holde terrorplanene hans gående.

Vetkantgutten Anders Behring Breivik vokste opp i et klassedelt Oslo. Moren syntes at han var et veldig vanskelig barn, hun beskrev han som rastløs og senere mer og mer voldsom, lunefull og full av uventede påfunn og galskap. Anders ble av helsepersonell betegnet som en avviker. Breivik hadde dårlige karakterer fra ungdomsskolen og på videregående gikk det enda verre. Han møtte bare opp noen få ganger i uken, uten nødvendig utstyr som bøker og blyanter. Etter hvert droppet han helt ut av skolen. Forfatteren gir et bilde av den videregående skolen som han gikk på, som en skole med et miljø der sosial status spiller en viktig rolle. Ikke alle fant seg til rette på skolen, og Breivik var en av dem som falt utenfor og begikk kriminelle handlinger. I ungdomstiden var Breivik en tid knyttet til taggermiljøet. Sammen med noen av de få kameratene Brevik hadde, snek han seg langs Oslo Sporveiers skinner og betongramper. Det gjaldt å sette taggen sin der den ble mest synlig, uten å bli tatt på fersken av forbigående og politiet. I miljøet ble han imidlertid sett på som overambisiøs; en tilbakestående særing som prøver altfor hardt.

Om man skulle bli stor og kjent, så var det veldig viktig å ha mye penger. For Breivik var det nærmest umulig å ha et normalt yrkesliv, men han ville uansett bli gründer slik som Røkke og Stordalen. Breivik opprettet selskaper etter tur, fra salg av tellerskritt til kjøp av diamanter i Liberia. Kjøp av diamanter ble det aldri noe av, men han møtte en serbisk krigsveteran som innlemmet ham i et militært europeisk nettverk av nasjonalister som kalte seg Knights Templar. Det er mye spekulasjoner rundt dette nettverket; for alt vi vet kan det hende at Breivik bare kan ha overhørt dette i en bar, og så har forestillingene bare vokst med årene, der han selv spiller hovedrollen. Det Breivik lyktes i å tjene penger på, var salg av falske dokumenter, noe som gjorde at han gikk under jorden. Han flyttet hjem til sin mor og de neste årene ble han sittende foran dataskjermen.

Helt siden 2006 var Breivik ofte online på fantasy-baserte rollespill, som han selv beskrev som ”ypperlig trening”. Borchgrevink legger heller ikke skjul på at Breivik gikk inn i spillene med hele sitt sinn, men det er vanskelig å si presist hvor spilleavhengig Breivik var. Borchgrevink skriver også at spillingen kan midlertidig være en alternativ flukt fra den virkelige verdenen vi lever i, han laget seg en egen verden med falske identiteter, hemmelige kontoer, svarte og hvite løgner. Så sent som i 2010 brukte Breivik sju eller flere timer hver eneste dag på dataspill. Den virtuelle verdenen som Breivik hadde laget seg, blir som et tilfluktsted for mennesker som han, personer som ikke lykkes i en fysisk verden.

I En norsk tragedie skriver Borchgrevink også inn historien om Utøya og den norske arbeiderbevegelsen. Både utenriksministeren Jonas Gahr Støre, unge AUF-ere på sommerleir, båtheltene som berget mange, og helikopterfotografen forteller inngående og rystende om tragedien som skjedde denne dagen. Noen mener at det er skrevet og sagt nok om 22. juli. Men det er det tydeligvis ikke. Det vil fortsette å komme bøker om det som hendte denne dagen i lang tid fremover. Borchgrevink har skrevet veldig annerledes enn det som til nå som er blitt skrevet om 22. juli. Borchgrevink beskriver Breivik som en utrolig ensom ulv, en feig mann med foreldre som sviktet helt under oppveksten. Han skiver også veldig åpent, han legger fram sine meninger om Breivik og han legger heller ikke skjul på detaljene, alle de forferdelige tingene som hendte denne dagen, hvilken terror Norge ble utsatt for og som vi virkelig ikke var klare eller beredt for.

Det som jeg syntes var veldig bra i boken var de detaljerte skildringene av miljøet og personene. Forfatteren skriver detaljert om hva som skjedde den 22. juli og hvem Anders Behring Breivik er. Breiviks ugjerninger er ufattbare, egentlig, men Borchgrevinks utlegning om hans bakgrunn gjør at man får en liten ide om hvordan dette mennesket tenkte og handlet like før han utførte terrorhandlingene. Miljøet som Breivik vokste opp i blir beskrevet på en så god måte at du nesten klarer å sette deg inn i hvordan det to-delte Oslo var på sent 70-tall og utover 80-tallet. Han beskriver også hvordan Breivik var i barndommen sin, og hvordan foreldrene sviktet han under oppveksten.

En norsk tragedie er på hele 367 sider, den er velskrevet og delt inn i flere kapitler som gjør teksten oversiktlig og tilgjengelig også for den som synes sidetallet høres stort ut. Jeg vil anbefale denne boken til folk som er interessert i hvem Anders Behring Breivik egentlig var som barn, ungdom og voksen. Og for personer som gjerne vil vite mer om handlingene før bombingen på Regjeringskvartalet og skyteepisoden på Utøya, så anbefaler jeg denne boken på det sterkeste.

Elev 1cd

Kildeliste

Borchgrevink, Aage Storm (2012): En norsk tragedie Anders Behring Breivik og veiene til Utøya, Gyldendal norsk forlag

http://no.wikipedia.org/wiki/Aage_Storm_Borchgrevink )

http://no.wikipedia.org/wiki/Anders_Behring_Breivik

http://no.wikipedia.org/wiki/Aage_Storm_Borchgrevink

http://www.minervanett.no/til-barndommen/

http://www.vl.no/kultur/sensasjonspreget-om-22-juli/

Bilde avBoken

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s