Barsakh – Mellomstadium etter døden.

barsakhTittel: Barsakh
Forfatter: Simon Stranger
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2009
Sidetall: 128

Simon Stranger tar oss med inn i en gripende historie der to forskjellige verdener møtes, representert ved de to hovedpersonene, Emilie og Samuel. Gjennom Simon får vi innblikk i hvordan det er å leve i et fattig land, hvordan en flukt foregår og hva han må gjennom for å flykte fra sitt eget hjem. Emilie kommer fra en rik norsk familie, og er på ferie i Gran Canaria.

Emilie er 15 år. I tidlig fikk alder fikk hun kommentarer om utseendet sitt, og fikk ofte høre at hun var feit. Dette endret seg opp gjennom årene da Emilie bestemte seg for å spise så lite som mulig og trene hardt. Dette gjør hun også når de er på ferie, hun spiser lite og jogger ofte. Det er her alt starter. Emilie er utenfor byen og jogger da hun legger merke til en båt nært land. Hun løper ned til den forlatte stranden for å se, og legger merke til at en person i båten faller ut. Emilie svømmer ut for å redde han. Det er da alt begynner å skje. Emilie og Samuel, to helt forskjellige personer fra hver sin side av jorda, møtes. Emilie får resten av flyktningene som var i båten i land og hjelper dem med å finne et skjulested, hun tar vare på dem, kjøper mat og vann til dem og tilbringer litt tid sammen med dem. Emilie tenker ikke på annet enn flyktningene hun har hjulpet og gutten hun reddet, Samuel. Hun finner ofte på unnskyldninger og forteller foreldrene at hun skal ut å jogge. Men egentlig skal hun til Samuel og resten av flyktningene med mat. Dette fortsetter helt til Emilie får beskjed om at familien hennes skal på et cruise om bare to dager. Emilie begynner å få knapp tid nå. Gjennom boken forteller Samuel sin historie.  Han forteller hvordan det er å leve i en fattig familie i Ghana, hvordan han flyktet og hvem han flyktet med, hvordan reisen var og hva som skjedde med dem. Samuel forteller også om alle personene han har møtt som har prøvd å flykte, men ble sendt tilbake, alle de mislykkede forsøkene til mange andre både damer og menn. Dette skal ikke skje med Samuel, han skal bli i Europa og jobbe der, tenker han. Hans livssituasjon er utrygg, og fanges fint opp av romanens tittel. I Islam er Barsakh et slags mellomstadium etter døden, et sted der man kommer mens man venter på dommedag.

Barsakh er en god bok, der særlig kontrasten mellom den rike og fattige delen av verden blir tydeliggjort. Han får fram flere temaer som er gripende, som savn, forelskelse, skuffelser og hvordan en jente med spiseforstyrrelser opplever seg selv. Romanen passer for en yngre lesegruppe. Den var svært lettlest og romanen er også kort. Forfatteren skriver med enkle ord, men han kan ha noen ord fra andre land (flyktningene sitt språk) med, men da forklarer han hva ordet betyr like etterpå.

Selve budskapet i boken passer for både yngre og litt eldre lesere. Romanen er inndelt i forskjellige kapitler, noen lange og noen korte. De korte kapitlene inneholder mye informasjon, mens de lange driver fortellingen framover. Romanen tar opp mange konflikter, så det er alltid et spenningspunkt. Jeg synes forfatteren har gjort en god jobb med oppbyggingen av romanen!

Denne boken vil jeg anbefale på det sterkeste. Det tar ikke lang tid å lese de 128 sidene den består av, men likevel får man vite svært mye om flyktninger, reisen deres, hvordan det er i hjemlandet deres og hvordan en med spiseforstyrrelser takler utfordringer. Romanen gir utrolig mye å tenke på selv om den er kort. Selv kunne jeg godt tenkt meg at boken var litt lengre og at forfatteren utdypet forhold knyttet til Samuel og reisen hans litt mer, siden det var det jeg følte var hovedtemaet i boken. Tross dette var det en god bok, og jeg hadde en fin leseopplevelse. Jeg leser gjerne flere av bøker av Simon Stranger.

Elev  1cd

Reklame

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s