Påskekrim

JakthundeneLiker du krim? I Norge er det tradisjon for å lese kriminallitteratur i Påsken, og hvis du er en av dem som sluker krim, bør du ta deg en tur innom biblioteket og fylle opp sekken før du tar ferie. Du kan kanskje starte med de nominerte til årets Rivertonpris. Rivertonprisen, som er prisen for beste norske kriminalroman, ble delt ut tirsdag 12. mars. De nominerte var: Jørgen Brekke, Frode Granhus, Jørn Lier Horst, Espen Holm og Gard Erik Sandbakken. I år var det Jørn Lier Horst som stakk av med prisen for boka Jakthundene, den åttende romanen i serien om politietterforskeren William Wisting fra Stavern. William Wisting suspenderes og settes selv under etterforskning mistenkt for å ha fabrikkert bevis. Han var etterforskningsleder i en av landets mest medieomtalte straffesaker da unge Cecilia Linde ble drept. Nå, 17 år senere, har det kommet for en dag at bevisene som felte gjerningsmannen var forfalsket. Mediene værer nytt blod. Wisting har brukt hele sitt yrkesliv på å jakte på forbrytere. Nå er det han som er byttet, og han må arbeide på egen hånd og i skjul, for å finne ut hvem av deres egne som konstruerte det falske beviset, og hva som egentlig skjedde den gangen. Han får hjelp av journalistdatteren Line, men også fra svært uventet hold. Så forsvinner en ny, ung kvinne. Det blir starten på et nervepirrende kappløp (Forlagets omtale).

DrømmeløsJørgen Brekke har høstet gode kritikker for sine kriminalromaner, og i år ble han nominert for si andre bok i serien om etterforskeren Odd Singsaker, Drømmeløs: En 250 år gammel vuggevise som bringer evig søvn. En drøm verdt å drepe for. I 1767 rømmer en fattig visesanger fra Stockholm etter å ha fornærmet datteren til en av byens mektige menn. Samme år finner den fordrukne og kranglete politimesteren Nils Bayer et nakent mannslik i fjæresteinene utenfor Trondheim. Vinteren 2011 blir en ung kvinne funnet drept på Kuhaugen i samme by. Drapsmannen har fjernet strupehodet til offeret, og en spilledåse med en ukjent melodi er plassert på kvinnens bryst. Så forsvinner en ungjente på seksten år fra sitt hjem, og etterforsker Odd Singsaker frykter at de bare har kort tid på seg før også hun blir et offer for mannen med spilledåsene. Forbrytelsene er adskilt i tid med nesten 250 år. Men én ting ser ut til å knytte sakene sammen: den spinkle melodien fra spilledåsen (Forlagets omtale). Tredje bok i serien, Menneskets natur, er nylig kommet ut.

StormenFrode Granhus har gitt ut fire kriminalromaner, to i serien om politibetjent Rino Carlsen. For Stormen, den andre i serien om Rino Carlsen, ble han nominert til Rivertonprisen: Under en stormnatt i Reine i Lofoten løsner en diger steinblokk og pløyer en dyp renne i fjellet. Raset avdekker det som ved første øyekast ser ut som små bein og knokler. En forbrent skikkelse ligger på pleiehjemmet i bygda. Ilden har fratatt ham synet, taleevnen og størstedelen av bevegelsesevnen. Smertene er konstante, men han lever. Uheldigvis er han ikke i stand til å fortelle noen at smertene tiltar, at en ukjent fiende sørger for at han får det enda litt verre, dag for dag. At faren er størst nettopp her, hvor han burde være tryggest. Med sin særegne evne til å skape uhygge, har Frode Granhus nok en gang skapt en krim det er umulig å legge fra seg (Forlagets omtale).

Kong Salomos sverdEspen Holm har gitt ut flere bøker, hvorav to kriminalromaner. I år ble han nominert til Rivertonprisen for thrilleren Kong Salomos Sverd: En uforklarlig lidelse rammer Israel, og det går særlig utover den fanatisk religiøse befolkningen i nybyggerområdene. Barn blir født med alvorlige misdannelser, kvinner aborterer og små barn sykner hen og dør. Ingen forstår hva det skyldes. Zev Weissmann arbeider som agent i Shin Bet, Israels hemmelige sikkerhetsstyrker. Med falsk palestinsk identitet tar Zev seg inn i Gaza for å spore opp kilden til terroren. Jakten bringer ham i berøring med radioaktiv stråling og sender ham ned i virvaret av tunneler og smuglerruter mellom Gaza og Egypt. Langt der inne hører han mørkets hjerte slå. Slår det i ham selv også? Møtet med den brutale virkeligheten i Gaza sår tanker i Zev som vil få konsekvenser ikke bare for ham, men for hele Israel (Forlagets omtale).

SkarpskytterenGard Erik Sandbakken ga ut tre kriminalromaner på 90-tallet og én i 2005. For Skarpskytteren som kom i fjor ble han nominert til Rivertonprisen: Skarpskytteren problematiserer det fredselskende Norge som deltar i kriger og er blant verdens største våpeneksportører. Denne romanen har potensial til å vekke oppsikt, debatt og nå ut til et bredt publikum. Snorre Hartmann, en 40 år gammel tidligere norsk spesialsoldat og skarpskytter med flere liv på samvittigheten fra Bosnia-krigen, livnærer seg nå som småkriminell altmuligmann i den finere del av Oslos underverden. En sensommerdag i 2009 innhenter fortiden ham gjennom en henvendelse fra den militære etterretningstjenesten, som slett ikke har glemt sin tidligere elitesoldat. Hartmann blir pålagt å eliminere en trussel mot høytstående personer i det norske maktapparatet. Motvillig gir han seg i kast med oppdraget som fører ham til den politiske maktens indre, og der Norges posisjon som en av verdens ledende våpeneksportører blir en sentral brikke i et kynisk og brutalt spill med internasjonale forgreininger. En mesterlig komponert og realistisk fortalt roman om menneskelig og samfunnsmessig dobbeltmoral og dens destruktive konsekvenser.

KronprinsenRivertonklubben fått en del kritikk for at så få kvinnelige forfattere nomineres til Rivertonprisen. Faktisk har ingen kvinner mottatt prisen siden Unni Lindell vant den i 1999 for Drømmefangeren. Det utgis en god del gode kriminalromaner av kvinnelige forfattere i Norge i dag. Blant dem er Alexandra Beverfjord. I fjor ga hun ut si andre bok i serien om Joakim Lund Jarner og Agnes Lea, Kronprinsen: I en stille og iskald februarmåned rystes Norges hovedstad av et bestialsk dobbeltdrap. Ofrene er et par som har funnet hverandre på tvers av etniske skillelinjer. Det viser seg at dette bare er starten på noe langt verre, og ting tyder på at sterke nynazistiske nettverk har gjenoppstått. Vi følger reporterteamet Joakim Lund Jarner og Agnes Lea gjennom tre intense døgn i deres jakt på gåtens løsning. Med seg har de fotografen og hackeren Isa Eng, som viser de to veien inn til en mørk underverden hvor nazister og antinazister gjennom flere tiår har ført en brutal krig uten at myndigheter eller politiet har grepet inn. Samtidig plages Joakim Lund Jarner av drømmer om sin avdøde søster, Iben, som ble funnet hengt i skogen da hun var 16 år. Men begikk hun virkelig selvmord den gangen? (Forlagets omtale).

Jentene fra ballettenMonika Nordland Yndestad første kriminalroman Jentene fra balletten som kom ut i fjor høst, er veldig godt likt av leserne og har høstet en del meget gode omtaler: Ikke alle mennesker er tilliten verdig. Noen misbruker den grovt. Femten år gamle Mina er i ferd med å ødelegge seg selv. Ingen skjønner at det under Minas atferd ligger en farlig historie. Fra avisredaksjonen leter krimjournalisten Alice Bratt etter «jenter fra balletten». Dette er vellykkede jenter som endrer adferd over natten. De bryr seg ikke lenger om skolen. De har ingen selvrespekt. De er logget av Facebook. Da Mina tar kontakt med journalisten utløses et drama som er større og langt styggere enn noen av dem hadde tenkt. Vil Mina bli trodd? Finnes det flere jenter? Vil den skyldige tas? (Forlagets omtale)

Død i hver dråpeAnny Koksæther debuterte som kriminalromanforfatter i fjor med Død i hver dråpe. Boka var kanskje ikke eslet for Rivertonprisen, som hedrer den beste av de beste, men Anny Koksæther gjorde en hederlig debut og man bør bite seg merke i navnet hennes fremover: Katarina Grimstad er daglig leder av Hauken apotek, og bærer på en fryktelig hemmelighet. Når hennes mørke fortid innhenter henne, blir hun tvunget til å handle. Samtidig blir en av apotekets kunder funnet drept, og politietterforsker Joakim Wiberg må lede sin første drapssak. Han arbeider seg gjennom apotekets indre liv, der hevn, løgner, intriger, gamle lojalitetsbånd og tilgang til dødelige medikamenter skjuler den ene sannheten etter den andre (Forlagets omtale).

StolpesnøMarit Reiersgård er en annen kvinnelig debutant fra i fjor. Hun høstet hederlige kritikker for kriminalromanen Stolpesnø: Femårige Oda går ut for å leke i snøen. Hun kommer aldri inn igjen. Det er 25. januar, det snør tett. Brøytebilen dundrer langs de smale veiene i Lier utenfor Drammen. Fem år gamle Oda tar på seg den rosa parkdressen og går ut for å ake. Hun kommer ikke inn igjen, hun er sporløst borte. Hva er det som skjuler seg i vintermørket? Politietterforskerne Bitte Røed og Verner Jacobsen begynner det vanskelige arbeidet med å avhøre mennesker på et lite tettsted. Alle kjenner hverandre, alle vet noe. Og alle ønsker noe mer for sine liv.

TIDEN_LEGER_INGEN_SAAR_140x216_26RYG.inddDjevelkyssetPumasommerSvikDødsskipetFlink pikeArven fra StonehengeEn morderDet søte i bunnenEt offer til MolokStemmenSvart frost

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s