Fra bok til film

victoria2I løpet av 2013 kommer det en del filmer som er basert på bøker, og det kan jo være greit å lese boka før man ser filmen. Knut Hamsuns Victoria er filmatisert med Iben Akerlie og Jakob Oftebro som hovedrolleinnhavere. Filmen går på norske kinoer i disse dager. Victoria forteller historien om Johannes, møllerens sønn, og Victoria, slottsherrens datter. De elsker hverandre, men den sosiale avstanden mellom dem er for stor og Victoria blir tvunget til å forlove seg med den rike Otto (DnBB).

Anna KareninaEn annen klassiker som nylig er filmatisert er Anna Karenina av Lev N. Tolstoj. Anna Karenina handler om den sosialt respektable og vakre Anna Karenina. Hun bryter ut av ekteskapet og forlater sitt barn da hun møter den store kjærligheten i den flotte offiseren Vronskij (DnBB). Slik oppførsel var ikke akseptert i datidens Russland. Filmen går på norske kinoer nå og slippes på DVD i mai. Regissøren Joe Wright har blant annet også regissert Stolthet og fordom og Om forlatelse. Keira Knightley spiller Anna Karenina, Jude Law spiller Karenin og Aaaron Taylor-Johnson spiller Vronskij.

Beautiful creaturesEn ungdomsfilm som nylig har gått på norske kinoer er Beautiful Creatures, en adaptasjon av Margaret Stohls og Kami Garcias første bok i ungdomsserien Caster Chronicles. Boka, som på norsk har fått tittelen Vakre skapninger, handler om unggutten Ethan Wate som bor i den søvnige byen Gatlin i USA. Ingenting skjer i Gatlin. Helt til Lena Duchannes dukker opp. Lena begynner på Ethans skole og Ethan kjenner henne igjen, fra drømmene sine – bokstavelig talt. Men Lena har skremmende krefter. Sammen må de to kjempe mot en forbannelse som har herjet familien Duchannes i generasjoner – og innen Lena fyller 16, må hun velge mellom den gode og den onde siden. Mørke hemmeligheter, magiske krefter, alvorlige valg og dyp kjærlighet (Forlagets omtale). Alden Ehrenreich spiller Ethan Wate i filmen, Alice Englert spiller Lena Duchannes. Richard LaGravenese er regissør.

The hostStephenie Meyers bok The host (Verten) har blitt film. Filmen har kinopremiere 27. mars. I boka har verden blitt invadert av en usynlig fiende. Mens menneskenes kropper fortsetter sine liv, intakte og uten synlig forandring, er sjelen og hjernen deres overtatt av fienden. Melanie er en av de få gjenlevende «ville» menneskene. Når hun blir fanget, er hun overbevist om at dette betyr slutten for henne. Melanie nekter å gi slipp, og begynner å fylle den nye sjelens tanker med lengsel etter den mannen Melanie elsker (DnBB). Andrew Niccol har regien i filmen.

RobopocalypseEn annen science fiction-film som kommer i løpet av året er Robopocalypse – en filmatisering av Daniel H. Wilsons bok med samme tittel. Boka kom ut i 2011 og på norsk i fjor. Det er Stephen Spielberg som står bak filmatiseringa av boka: På et gitt tidspunkt i vår nære fremtid skjer det noe med de digitale systemene som holder verden i gang. De går sammen – mot oss. En kunstig intelligens blir skapt og får navnet Archos, og den vil ikke lenger dele verden med menneskene. I det stille tar den kontroll over biler og hus med digital styring, luftfartssystemer og kommunikasjonssatellitter – all den teknologien vi har gjort oss selv så avhengige av. I begynnelsen blir faresignalene bare oppfattet av en håndfull mennesker. Kongressmedlem Laura Perez‘ datter blir truet på livet av sine snakkende robotdukker. En ensom oppfinner blir kvestet av sin robotkjæreste. En amerikansk soldat i Afghanistan blir vitne til en pasifiseringsrobots berserkergang og en ung hacker i London står plutselig ansikt til ansikt med det truende, digitale vesenet på sin ferd gjennom datanettverkene. I løpet av noen minutter som senere ble kjent som nullpunktet, gjorde hver eneste elektriske gjenstand opprør og startet omhyggelig en opprydding av sine skapere. Og menneskeheten, som har kriget seg imellom alle tider, må for første gang i historien stå samlet. Vi lar oss ikke utrydde! (Forlagets omtale).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s