12IB anbefaler

MofongoDenne uka er det elevene i 12IB som anbefaler litteratur på bloggen vår. De har satt opp ei svært spennende liste, og første bok de anbefaler er Cecilia Samarins Mofongo (2010). Cecilia Samartin er cubansk-amerikaner. Hun bor for tiden i California og skriver bøkene sine på engelsk. Samartin debuterte som forfatter i 2004 med romanen Drømmehjerte (Ghost Heart), men hun ble kjent her i landet med Señor Peregrino som kom ut på norsk i 2006. Mofongo er hennes fjerde roman i norsk oversettelse: Sebastian drømmer om å være som de andre gutta, å kunne løpe fort over fotballbanen og sparke ballen rett i krysset. Men en hjertefeil gjør at han ikke er helt som andre barn, men må stå på sidelinjen. Sebastian finner sin arena på kjøkkenet hos Abuela Lola, og sammen lager de store middager med eksotiske retter fra bestemors hjemland Puerto Rico. Dette fører en splittet familien sammen rundt middagsbordet. Et måltid tilberedt med kjærlighet nærer ikke bare kroppen, men også sjelen, sier bestemora (Forlagets omtale).

Stolthet og fordom12IB anbefaler videre en klassisk, engelsk dannelsesroman og kjærlighetshistorie, Jane Austens Stolthet og fordom (Pride and Prejudice, 1813). Jane Austen skrev også Fornuft og følelser (Sense and Sensibility, 1811), Mansfield Park (1814), Emma, Northanger Abbey (1818) og Persuasion (1818). Alle bøkene er filmatisert. I Stolthet og fordom foregår handlinga på den engelske landsbygda på 1800-tallet. Elizabeth er en av fem søstre. De daglige gjøremål består av sang, piano og daglige visitter, og søstrenes mor er svært opptatt av å få døtrene godt gift. Når Mr Bingley flytter til Netherfield, og Elizabeth møter hans venn Mr. Darcy, bestemmer hun seg for å mislike ham, til tross for at han er både flott og attraktiv. Denne feilvurderingen kan i sin tåpelighet bare måle seg med Darcys egen arrogante stolthet. De første inntrykkene må imidlertid etter hvert vike plassen for ekte følelser (DnBB).

PersepolisDen neste boka som anbefales er Persepolis av Marjane Satrapi. Satrapi er en prisbelønt iransk tegneserieskaper, barnebokforfatter og illustratør, og hun er i dag bosatt i Frankrike. Hun vakte stor oppmerksomhet med den selvbiografiske tegneserieromanen Persepolis, som opprinnelig ble utgitt i 4 bind i årene 2000-2003. På norsk kom den ut i ett bind i 2005. Persepolis handler om å vokse opp i Iran. Som enebarn av intellektuelle foreldre, og oldebarn av en av Irans siste keisere, er hennes barndom knyttet til landets historie på en helt spesiell måte. Hun gir et bilde av dagliglivet i Iran: de absurde motsetningene mellom det private og offentlige livet, og prøvelsene forbundet med politisk undertrykkelse (DnBB).

12IB anbefaler også et dikt, «Dråpen» av Jan Erik Vold. Vold er norsk lyriker, oversetter, litteraturskribent og formidler, og han har gitt ut en mengde diktsamlinger. Diktet «Dråpen» inneholder bare fire ord, og hvis du er nysgjerrig på det finner du det her, eller i diktsamlinga Spor, snø fra1970.

Den digitale festningenNeste bok på lista er Dan Browns debutroman Den digitale festningen (Digital Fortress), som ble en suksess da den kom ut i 1996: Når NSAs uovervinnelige supercomputer stilles overfor en mystisk kode den ikke klarer å knekke, blir sjefskryptograf Susan Fletcher tilkalt. Det hun avdekker, sender sjokkbølger gjennom maktens korridorer. NSA, en av USAs mektigste og hemmeligste organisasjoner, blir holdt som gissel med en kode som er så genial at den vil lamme landets samlede etterretning. Susan fanges i et desperat kappløp på liv og død. Hun opplever svik på alle kanter, og må ikke bare kjempe for sitt land, men også for mannen hun elsker. Denne utgaven er en lydbok i MP3-format. Den kan kun spilles i CD-spillere som kan spille av dette formatet (DnBB). Med spenningsboka Da Vinci-koden (The Da Vinci Code) fra 2003 ble Brown en litterær sensasjon på verdensbasis.

The story of stuffNeste bok som anbefales er Annie Leonards The Story of Stuff, med den nette undertittelen How Our Obsession with Stuff is Trashing the Planet, Our Communities, and Our Health – and a Vision for Change: How Our Problem … and Our Health – and What to Do About It. Annie Leonard er opphavsmann bak filmen og internettsensasjonen The Story of Stuff, som kan skryte av ikke mindre enn 6 millioner visninger. Boka forteller hvor alle tingene vi bruker til hverdags kommer fra, hvordan de lages og distribueres, og hvor de ender opp etter at vi har kastet dem. Dette er en bok om det globale miljøet. Den kaster lys over vårt overforbruk, og viser hvordan det er med på å ødelegge planeten og skade vår helse. Boka er ikke utelukkende pessimistisk. Den gir oss håp om at ting kan endres.

Egalias døtrePå lista finner vi også Gerd Brantenberg. Gerd Brantenberg er norsk forfatter, og det var nettopp med boka 12IB anbefaler at hun slo gjennom som forfatter. Vi snakker om Egalias døtre fra 1977. Dette er en satire om fantasilandet Egalia, landet der alt er annerledes, men likevel likner noe vi kjenner. Her er det kvinnene som har makten og undertrykker menn. Til alles og mødrelandets beste tilpasser mennene seg deres fruedømme. Bortsett fra noen få. Romanens hovedperson, Petronius Bram, en svermerisk unggutt som drømmer om å bli mannlig froskekvinne, gjør opprør sammen med kameratene sine og starter maskulinistbevegelsen. Men hans mor, direktør Bram, mener at en mannsbevegelse er dømt til fiasko (DnBB).

beatlesNestsiste bok på lista til 12IB er Lars Saabye Christensens Beatles. Den kom ut første gang i 1984, og er blant de største salgssuksessene i moderne norsk forlagshistorie. Romanen ble Lars Saabye Christensens store gjennombrudd som forfatter, og leses stadig av nye generasjoner. Beatles er første bind i trilogien som fortsatte med Bly (1990) og avsluttes med Bisettelsen i 2008. Beatles er en munter og vemodig roman om fire Beatles-frelste Oslogutter av årgang 1951, fra de som syvendeklassinger står på spranget inn i voksenverdenen – «Vi tok framtida på forskudd, og den så sabla bra ut» – til 25. september 1972. Ingen går tørrskodd når dønningene fra ungdomsopprøret ute i Europa skyller inn over dem og deres beskyttende tilværelse. Aftenleserne har talt: Ingen etterkrigsroman beskriver Oslo bedre enn Lars Saabye Christensens oppvekstskildring fra Frogner (Forlagets omtale).

Bildet av dorian12IB avslutter med å anbefale en klassiker, Oscar Wildes Bildet av Dorian Gray (1891). Dette er en roman om besettelse, om det gode og det onde, om å ønske seg evig ungdom og skjønnhet uten å tenke på konsekvensene. Kunstneren Basil Hallward er oppslukt av den unge, vakre Dorian Gray, som han maler et portrett av. Når det er ferdig fremmer Dorian Gray sitt ønske om at portrettet skal eldes mens han selv får beholde sin ungdom for alltid. Som en Narsissus eller Faust ser Dorian sitt eget speilbilde og konstaterer at han beholder sin ungdoms skjønnhet mens portrettet eldes. Intens og spennende som en kriminalroman følger vi Dorian Gray som mer og mer likner et monster. Til slutt ønsker han å bryte pakten, men det går ikke helt slik han hadde tenkt seg (Forlagets omtale).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s