Norbert anbefaler

Verden av i gårJeg er glad i biografier. Et mesterverk i så måte er Verden av i går. En europeers erindringer (Aschehoug 2013) av Stefan Zweig. Autobiografien kom ut etter at Zweig og kona hans, Lotte, hadde tatt livet av seg i sitt søramerikanske eksil i 1942, i fortvilelse over nazismens herjinger i Europa. Zweigs erindringer går langt ut over det personlige, de tegner et bilde av både Zweigs generasjon, av Mellom-Europa i første halvdel av 1900-tallet og av Wien i sine glansdager. Zweigs skildring er fantastisk og veldig interessant lesning.

Keiser Wilhelm i NorgeDe fleste biografier har en viss historisk kvalitet og jeg liker bøker med historisk vri. Ta for eksempel Svein Skotheims Keiser Wilhelm i Norge (Spartacus 2011). Den siste tyske keiseren, Wilhelm II, besøkte Norge mange ganger i årene før første verdenskrig brøt ut. ”Reisekeiseren” er dermed en direkte forløper til pølsetyskere som i våre dager lager kø på E6 med bobilene sine. Wilhelm II kom i yachten sin, køen bak bestod av eskorterende marineskip. Keiseren var fasinert av landet i nord, og befolkningen var lidenskapelig opptatt av keiseren. Han var svært populær, han ble omtalt i avisene med begeistring, og fjelltopper som han hadde besteget ble kalt opp etter han. Flere ganger satt han kursen mot midtnattsolens rike og da seilte han faktisk gjennom Solbergfjorden og Gisundet. Ved siden av å tegne et bilde av keiseren forteller boka mye om de nære forbindelser mellom Tyskland og Norge og om forholdene i Norge på denne tiden.

AdjutantenKeiserens Norgesturer danner utgangspunktet for Jørgen Norheims roman  Adjutanten (Samlaget 2008). En fiktiv offiser fra keiserens følge lever nå som olding i en hytte høyt over Sognefjorden. Der grubler den gamle prøyssiske offiseren over krigen som ble til Europas ”urkatastrofe”, han tenker bakover og reflekterer over sin egen rolle i det hele. Han blir venn med en norsk sosialist og pasifist og med hans datter. På denne måten fører forfatteren sammen ikke bare to forskjellige tidsaldere, men også to forskjellige verdener. Sosialistens datter har for øvrig et litt spesielt forhold til keiseren.

Vi, de druknedeDansken Carsten Jensen har skrevet en murstein av en roman. Den heter Vi, de druknede (Press 2006) og er på godt og vel 800 sider. I romanform tar Jensen for seg vekst og fall av byen Marstal. Fortellingen om den danske sjøfartsbyen Marstal, som også er forfatterens hjemby, starter med den tysk-danske krigen i 1848 og følger fire generasjoner frem til mai 1945. Med stor fortellerglede fører Jensen leseren ut på alle verdenshav og i alle menneskets avgrunner. Det er spennende lesning, spesielt når man vet at romanen bygger på historier og snutter som forfatteren fikk fortalt av byens befolkning. I den tyske utgaven av boka røper Jensen mye av grunnlaget for romanen og påstår at de mest vanvittige og mest burleske episoder i boka alltid er de sanne; det normale og uspektakulære i boka står forfatteren for. Virkeligheten er nå engang mer oppfinnsom enn fantasien. Da jeg var ferdig med boka skulle jeg ønsket at Jensen hadde skrevet noen hundre sider til.

Water musicLesing kan være morsomt. Historiene skal være spennende, underholdende og ikke minst interessante. På fagspråket kaller man det for eskapisme når man leser for å unnslippe den trasige og gråe virkeligheten som hverdagen har å by på. Da kommer Thomas Coraghessan Boyle godt med. Han er en veldig produktiv amerikansk forfatter som skriver bl.a. historiske romaner. Han legger mye arbeid i bakgrunnsarbeidet og er veldig nøye med selv de minste detaljene. Hans  Drop cityførste roman Water Music ble en braksuksess. Den forteller om en britisk oppdagelsesreisende som på død og liv skal finne frem til munningen av elven Niger. Han finner den aldri. Boka finnes etter det jeg vet ikke på norsk. Det gjør heller ikke Drop City, den elleville romanen om et hippiekollektiv som reiser fra California til Alaska for å slå seg ned der. Det er fornøyelig lesning når hippiene som ellers bare er opptatt av sex, drugs and rock ’n’ roll, plutselig må jobbe og slite for å overleve i et Budding Prospectslivsfiendtlig landskap. De må også prøve å komme overens med lokalsamfunnets medlemmer som lever heller alminnelige liv. Når hippiene i tillegg reagerer som det forhatte småborgerlige establishment i visse situasjoner, er lesegleden stor. Eller hva med Budding Prospects av samme forfatter? Tre rare typer drømmer om raske penger og bestemmer seg for å dyrke marihuana nord for San Francisco. Det går ikke som planlagt, problemene tårner seg opp, og penger blir det heller ikke ut av prosjektet.

oppmålingen av verdenSå må jeg vel nevne en bestselger fra en tysk forfatter også: Daniel Kehlmann gjorde det stort i de tyskspråklige land med vitenskapsromanen Oppmålingen av verden (Gyldendal 2008). Boka handler om matematikeren Gauß og om oppdageren Alexander von Humboldt. Men den spesielle språkstilen til Kehlmann kommer ikke til sin rett i den norske oversettelsen – heller ikke i den engelske. Uten referatkonjunktiven virker boka bare søkt og rar. Berømmelse. En roman i ni historier (Gyldendal 2012) funker derimot også utmerket på norsk. Kehlmann leker seg elegant og som leser får man glede seg over det. Ni historier som tilsynelatende ikke har noe med hverandre å gjøre, henger likevel sammen på et finurlig vis og lager til sammen en roman.

TcshikOg til sist et tips til dem som vil lese på tysk. Det går faktisk an det også. Tschick (Rowohlt 2010) er historien om to fjortiser fra mer eller mindre ødelagte hjem. Hos Maik er mammaen på avrusning og pappa nytter anledningen til å reise på ”forretningsreise” med den kvinnelige sekretæren. Tschick er russer, kommer av og til småfull til skolen, og er ikke spesielt velintegrert i samfunnet. De stikker i en gammel stjålen Lada og kjører mot øst. En morsom og litt trist fortelling om vennskap og det å være utenfor.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s