Kirsten anbefaler

FuglaneUtover våren skal elever og ansatte anbefale litteratur for hverandre på bibliotekbloggen, og første ut er norsklæreren Kirsten L. Kirstens liste inneholder for det meste norsk litteratur, både ny og gammel. Første roman ut er Fuglane (1957) av Tarjei Vesaas, ei bok som kan leses igjen og igjen. Mattis og søsteren Hege har bodd sammen i mange år i ei lita stue ved sjøen. Så finner Mattis ut at han vil gjøre nytte for seg som fergemann. Langt om lenge får han sin første passasjer, en tømmerhogger som slår seg til i huset deres. Nå er ikke Mattis alene om kjærligheten til søsteren lenger (DnBB).

BenoniAv Hamsun anbefaler Kirsten Hamsuns Benoni (1908) og Rosa (1908). For dem som ikke er kjent med Hamsuns forfatterskap, er disse bøkene en fin start. Hovedpersonen i Benoni (1908) er fiskeren og postbudet Benoni Hartvigsen. I likhet med Ove Rolandsen i Svermere er Benoni en mann med sosial oppdrift og hellet på sin side. Han har et godt øye til prestedatteren Rosa, og hans sjanser hos henne ser ut til å stige proporsjonalt med den sosiale fremgangen (forlagets omtale). I Rosa rosa(1908) videreføres handlingen fra Benoni. Med et par unntak er også persongalleriet identisk. Den omstreifende og kunstmalende student Parelius – som forelsker seg i Rosa – er én av de nye. Samtidig er han bokens jeg-forteller. En annen er Edvarda fra Pan, som gjør sin gjeninntreden i forfatterskapet i en forholdsvis sentral rolle (forlagets omtale). I Rosa forlover Benoni og Rosa seg.

TrollringenEn forfatter som nesten er glemt, er Sigurd Hoel. Sigurd Hoel har skrevet mange gode bøker, og blant bøkene som gjerne kan hentes frem er Trollringen fra 1958. Trollringen er forfatterens siste roman og en frittstående fortsettelse av Arvestålet. Den skildrer en avsidesliggende Østlandsbygd i 1820-årene. Dit kommer Håvard Gjermundsen Viland fra Telemark. Han gifter seg til en gård og forsøker umiddelbart å få i gang moderniseringer og forbedringer. Han møter motstand, og bukker til slutt under for fordommer og fornedrelse, skyldfølelse, og fortiden som ikke vil slippe taket i ham (DnBB).

gulldronning, perledronningAv nyere norske romaner anbefaler Kirsten Gulldronning, perledronning og Bli hvis du kan. Reis hvis du må. I Margaret Skjelbreds Gulldronning, perledronning (2004) forteller Signhild om sommeren da hun var sju. Den sommeren da morfaren prøvde å lokke henne ut av Berget det Blå med sine eventyr og fortellinger. Hun forteller om morfarens ekteskap med Signe, om et svik som aldri kan gjøres godt igjen og en reise til den andre siden av jorda. Om morens omgang med snille Hildermann, Lørrik og skrumle Skrakkle (DnBB).

bli hvis du kan. Reis hvis du måHelga Flatlands Bli hvis du kan. Reis hvis du må (2010) tar utgangspunkt i tre unge barndomsvenner og deres beslutning om å verve seg til de norske styrkene i Afghanistan. Ingen av dem kommer tilbake. Hvorfor dro de egentlig? Hva med de som er igjen? Hvilke krefter påvirker våre veivalg – bli eller reise? Romanen handler om å vokse opp i, være omgitt av og bryte opp fra en tilværelse som ikke lenger kjennes trygg. Rammen er lokalsamfunnet guttene kommer fra. Kapitlene gir stemme til to av guttene, og to av dem som står dem nær (Forlagets omtale).

Samlede diktAv lyrikere anbefaler Kirsten blant annet Inger Hagerups Samlede dikt. Lån boka og gjør noen tekstdykk! I tillegg til diktene anbefales sønnen Klaus Hagerups biografi Alt er så nær meg (1988). I sin bok om moren vier Klaus Hagerup stor plass til hennes diktning, og han viser nettopp hvor kort veien var mellom liv og verk hos Inger Hagerup. Men i første rekke er dette en dypt personlig bok, skrevet med stor kjærlighet av en sønn som heller ikke kvier seg for å komme inn på de mindre lyse sidene ved morens liv. Med den sterke ærligheten som også var et av Inger Hagerups kjennetegn, gjør Klaus Hagerup både seg selv og moren levende for oss, og gir oss en ny og klarere innsikt i «dette som var Inger» (DnBB). Man kan også lese Inger Hagerups erindringsbøker: Det kommer en pike gående (1965), Hva skal du her nede (1966), og Ut å søke tjeneste (1968). Her forteller hun fra sin omskiftelige barndom, om gymnasårene – en tid fylt av sterke, forvirrede følelser, av lengsler, håp og drømmer – om sin tid som guvernante langt nord i Finnmark og helt fram til hun giftet seg. Bøkene gir oss både fin fortellerkunst og et verdifullt tidsbilde – ikke minst menneskelig varme og forståelse. I 2005 kom en samlet lydbokutgave av disse erindringsbøkene under tittelen Det kommer en pike gående.

Alle mine diktEn annen lyriker Kirsten anbefaler er Rolf Jacobsen. Les litt i Alle mine dikt, sier Kirsten. Samlinga inneholder hele Rolf Jacobsens lyriske produksjon fra samlingene Jord og jern, Vrimmel, Fjerntog, Hemmelig liv, Sommeren i gresset, Brev til lyset, Stillheten efterpå, Headlines, Pass for dørene – dørene lukkes, Pusteøvelse, Tenk på noe annet og Nattåpent. Kirstens favorittlyriker er imidlertid Olav H. Hauge. Og Dropar i austavind (1966) er i følge Kirsten en fin inngangsport til Hauges lyriske diktning.

Alt som førInnen novellesjangeren anbefales Kjell Askildsen og Sigrid Merethe Hanssen. Hos Kjell Askildsen er det bare å velge og vrake. Les for eksempel En plutselig frigjørende tanke (1987), som inneholder fire av Askildsens noveller: «Flyveren», «Hjemme fra krigen», «En plutselig frigjørende tanke» og «Martin Hansens utflukt» , eller Alt som før (2005), som presenterer 34 av Kjell Askildsens mesterlige noveller i et utvalg som veksler mellom eldre og nyere noveller (DnBB).

SprangAv Sigrid Merethe Hanssen anbefales de to novellesamlingene Sprang (2007) og Ingen heime (2009). Sprang inneholder 13 noveller. Novellene er lagt til ulike miljø, de skifter mellom kvinnelig og mannlig perspektiv, og skildrer barn, ungdom, voksne og eldre. I en nøktern og nådeløst avslørende tone tematiserer tekstene overgangsfaser, fra fellesskap til ensomhet, fra klaustrofobi til frihet, fra liv til død (DnBB). I Ingen heime møter vi personer som ikke kjenner seg hjemme i livene sine, og som på Ingen heimehver sin måte tar steget ut fra sine faste rammer – med de konsekvensene dette får. Vi møter en ung kvinne som vegrer seg for nære relasjoner, en familiefar som treffer en fremmed kvinne på en kirkegård, en eldre mann som legger ut på den siste kjøreturen sin, og i tittelnovellen oppsøker hovedpersonen fortida – for å kvitte seg med den (DnBB).

Svar på brev frå HelgaAv islandske forfattere trekker Kirsten frem Svar på brev fra Helga, Mellom trærne og Himmelrike og Helvete. I Svar på brev fra Helga (2012) av Bergsvein Birgisson svarer en tilårskommen sauebonde på brevet fra elskerinnen som bad han flytte med henne til byen en gang i tida. Det har tatt lang tid å svare, og det er mange valg som må svares for. Han fletter sladder fra bygdelivet inn i saftige fortellinger om det han kaller parringstida i livet sitt. Gammel kjærlighet og erotiske minner blander seg med anekdoter om glemte lik, lavfotede værer og dagen da Farmall-traktoren kom. Svar på brev frå Helga er historien om det livet som aldri ble realisert og de valgene man tar. Om den tapte kjærligheten, men også om en tapt kultur, slik vi ser den gjennom øynene til sauebonden Bjarne (Forlagets omtale).

Mellom trærneMellom trærne av Gyrðir Elíasson består av 47 små noveller, eller skisser, nærmest tablåer – alle med det felles at de utgjør utsnitt fra levd liv. Likevel er det ikke utpreget realisme som karakteriserer disse novellene; mens noen tar utgangspunkt i en lett gjenkjennelig hverdag, tar andre leseren med inn i andre tider og andre verdener. Detaljrikt og humørfylt, morsomt og melankolsk – Gyrðir Elíasson er en treffsikker stilist som beveger seg utvungent mellom samtid og fortid, mellom «finkultur» og populærkultur og mellom det lyse, lette og den nattsvarte desperasjonen. Mellom trærne er en særegen og medrivende samling fortellinger om mennesker som opplever underlige ting og rammes av uforklarlige hendelser, der det islandske landskapet og de islandske sagaene danner det historiske bakteppet (Forlagets omtale).

himmelrike og helveteHimmelrike og Helvete av Jón Kalmar Stefánsson er en tidløs fortelling om menneskenes drømmer i en liten fiskelandsby på Island (DnBB). Det er seks mann i en åpen båt, det er det store havet, det er torskens rikdommer, det er fjellene og skyene, det blåser opp. Det har vært slik i hundrevis av år, det har alltid vært like hardt, og like farlig. Bare Bardur kan tenke seg et annet liv. Det er derfor han bærer en bok i sekken. Ved siden av ham sitter gutten. Han har knapt begynt å leve, og nå må han forstå døden. Er det slik det er å være mann, å være menneske? Og hvordan kan man fortelle om det? Islendingen Jón Kalman Stefánsson har skrevet en roman om lykke og ulykke, om himmelen og bølgene, om sorgen og kjærligheten, om alle menneskenes drømmer i en liten fiskerlandsby ved havet. Det er en liten genistrek av en bok, som utspiller seg for mer enn hundre år siden – og i dag (Forlagets omtale).

Cyan Magenta Yellow BlackHelt til slutt anbefaler Kirsten en oversatt roman, Tigerens kone (2011) av Téa Obreht: På et krigsherjet Balkan sørger den unge Natalia over bestefarens død, og grubler over hvorfor han forlot familien for å dø på et feltsykehus langt hjemmefra. Etter hvert finner hun ut at bestefaren, som var en anerkjent lege, lette etter en mystisk vagabond som kalte seg «den udødelige mannen». Natalia bestemmer seg for å finne ham. Men den udødelige mannen er bare en liten del av mysteriet rundt bestefarens siste dager, et mysterium som leder henne til den fantastiske historien om tigerens kone (Forlagets omtale).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s