Litt kjærlighet på nyåret

panNå på nyåret ønsker biblioteket å anbefale noen fine kjærlighets-romaner for elever og ansatte. Her skulle det være bøker for noen og enhver. Den første boka biblioteket anbefaler er en gammel klassiker. Pan av Knut Hamsun. Pan (1894) hører til blant de mest leste bøkene av Hamsun, og handlingen i boka foregår i Nordland, på handelsstedet Sirilund. Hit kommer løytnant Glahn i 1855, og slår seg ned i en hytte som jeger og naturdyrker. Hamsun skildrer sterke følelser av samhørighet mellom menneske og natur. Men Thomas Glahn er en svermer med sterke drømmer og fantasier. Etter møtet med Macks datter Edvarda, makter han ikke å falle til ro igjen (DnBB).

Stormfulle høyderNeste bok på lista er også en klassisk kjærlighetsroman, Stormfulle høyder (1847) av Emily Brontë. Emily Brontë rakk bare å skrive én roman før hun døde, men boka hennes er til gjengjeld et av de mest sentrale verkene i engelsk litteratur. Handlingen i romanen er lagt til Yorkshires ensomme heier og som danner rammen rundt en dramatisk kjærlighetshistorie. I sentrum av begivenhetene står Catherine Earnshaw og den mørke, demoniske fremmede, Heathcliff. Han blir brakt til hennes fars hus som hittebarn, og fra dette øyeblikk knyttes Heathcliff og Catherine sammen i en ubrytelig følelse av samhørighet som holder stand gjennom Catherines ekteskap med Edward Linton og som forfølger dem helt ut til grensen mellom virkelighet og drøm, liv og død (DnBB).

Perfekt kjemiVi beveger oss fremover i tid til våre dager.  Kjærlighetsromanen er en av de mest populære sjangrene i moderne litteratur, og i dag gis det ut rikelige mengder av bøker for unge voksne hvor det sentrale temaet er kjærlighet. En god kjærlighetsroman for unge voksne er Simone Elkeles Perfekt kjemi fra 2009. Brittany Ellis er flink på skolen, har en perfekt kjæreste og et tilsynelatende perfekt liv. Når hun blir satt sammen med Alex Fuentes første skoledag, er hun overbevist om at han kommer til å ødelegge for henne. Alex er et gjengmedlem med et dårlig rykte. Han inngår et veddemål med kameratene om at han skal klare å forføre Brittany, men det som startet som et veddemål blir snart mye mer (DnBB).

DeliriumEn annen kjærlighetsroman for unge voksne er Delirium (2011) av Lauren Oliver. Dette er den første boka i en dystopisk trilogi som handler om forbudt kjærlighet under et totalitært styre: Et liv uten kjærlighet er et liv uten smerte. Det er trygt, forutsigbart og lykkelig. Lena Haloway har alltid sett fram mot den dagen hun skal bli kurert. Men da det bare gjenstår nittifem dager til behandlingen, skjer det utenkelige. Før i tiden var kjærlighet det viktigste i verden. Folk gjorde hva som helst for den. De kunne lyve for kjærlighetens skyld. Til og med drepe. Nå er alt annerledes. Kjærlighet er en sykdom som man kan helbrede med en operasjon eller medisin. Regjeringen sørger for at alle gjennomgår behandlingen den dagen de fyller atten (DnBB). Biblioteket har de to første bøkene i serien på engelsk.

Et sted i nærhetenCecilia Ahern har skrevet en mengde romaner med kjærlighet som tema. En av dem er Et sted i nærheten (2006). Helt siden Sandy Shortts klassevenninne forsvant for mer enn tjue år siden, har Sandy vært besatt av å finne ting som har forsvunnet. Så en dag forsvinner Sandy selv. Hun snubler over stedet og menneskene hun har lett etter hele livet, i en verden som er fjern fra den hun kjenner. Hun får svar på mange spørsmål, men nå må hun lete etter veien hjem (DnBB).

hvis jeg blirHvis jeg blir (2009) av Gayle Forman har lenge vært en «bestselger» blant kjærlighetsromanene på biblioteket. 17 år gamle Mia må ta et vanskelig valg. Skal hun virkelig tørre å satse på musikken – selv om det betyr at hun må reise fra kjæresten, familien og vennene? I løpet av ett skjebnesvangert øyeblikk er valgmulighetene borte. De forsvinner idet bilen Mia og familien hennes sitter i kolliderer. Bare ett valg gjenstår. Det viktigste av dem alle. Dette er den første boka om Mia og Adam (DnBB).

Beautiful creaturesI fantasyromanen Vakre skapninger (2007) av Kami Garcia & Margaret Stohl er kjærlighet et sentralt tema. En natt da det regner som verst, åpner Ethan Wate øynene og forelsker seg dypt og inderlig i Lena Duchannes. Men Lena er en «Caster» og familien hennes har ligget i en årelang borgerkrig med mørke og demoner. Da Lena var seksten år, tok hun et skjebnesvangert valg, og nå som hun nærmer seg sytten år, er Lena og Ethan i større fare enn noen gang. En «Caster» og en jordisk kan aldri virkelig være sammen. Hvert eneste kyss er en forbannelse, og hvert hjerteslag kan være Ethans siste. Dette er første bok i en serie på fire. Boka er filmatisert og har premiere på norske kinoer i februar. Biblioteket har serien på engelsk.

Hjertets frydOgså i Skandinavia skrives det en mengde kjærlighetsromaner. En klassiker for ungdom er den svenske forfatteren Per Nilssons Hjertets fryd fra 1994. Dette er en underholdende beretning om en ung gutts første store forelskelse, hans første seksuelle erfaring og hans første store kjærlighetssorg. Romanen starter med en oppramsing av hva leseren ville sett og hørt dersom vedkommende hadde vært utenfor og i oppgangen der hovedpersonen bor, en bestemt lørdagskveld. Punkt for punkt avklares denne listen for leseren, alt er knyttet til hovedpersonens store kjærlighet – Hjertets Fryd. Hovedpersonen går metodisk gjennom forholdet fra begynnelse til slutt. Romanen består av mange korte kapitler, og disse veksler mellom nåtid og fortid. Tilbakeblikkene er en film som han ser igjennom for siste gang, tilbake i nåtiden ødelegges steg for steg alt som knytter han til hans store kjærlighet. En roman fylt med glede, sorg og humor (DnBB).

ønskestjerneEn annen skandinavisk klassiker for ungdom er norske Kjersti Scheens Ønskestjerne fra 2003: Det er ganske vanskelig å vite hva andre tenker. Men man lurer jo på det, særlig når man er forelska. Slik som Tilde og Theo. De har hver sin stemme i boken, i annet hvert kapittel, hele den lange høsten da alt mulig skjer, men ikke det de håper på. Først da vinteren kommer og katten til Tilde blir borte, og skolerevyen er i gang, og Simen er ekkel, begynner ting å gå i riktig retning (DnBB).Lille ekorn

Ei helt fersk ungdomsbok hvor kjærlighet er et av temaene er Linn T. Sunnes Lille ekorn. Med denne boka vant Sunne Brageprisen i åpen klasse i fjor: Aurora bor i en interiørblogg, er best på håndballaget og klarer ikke å bli forelsket. Når noen endelig ser henne på en ny måte, går alt galt. Veldig galt (DnBB).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s