Renhold anbefaler

Jentene fra ballettenI dag er det renhold som skal anbefale lesestoff for elever og ansatte til jul. På renhold leses det mye, og lista over anbefalinger er variert. Anita leser endel norsk krim, og begynner med å anbefale Jentene fra balletten av Monika Nordland Yndestad. Yndestad debuterte i 2003 med boka Overdose, og har siden skrevet Drapsmysterier fra Bergensområdet (2005) og Jentene fra balletten (2012), som er hennes første kriminalroman: Ikke alle er tilliten verdig. Noen misbruker den grovt. Femten år gamle Mina er i ferd med å ødelegge seg selv. Ingen skjønner at det under Minas atferd ligger en farlig historie. Fra avisredaksjonen leter krimjournalisten Alice Bratt etter «jenter fra balletten». Dette er vellykkede jenter som endrer adferd over natten. De bryr seg ikke lenger om skolen. De har ingen selvrespekt. De er logget av Facebook. Da Mina tar kontakt med journalisten, utløses et drama som er større og langt styggere enn noen av dem hadde tenkt. Vil Mina bli trodd? Finnes det flere jenter? Vil den skyldige tas? (Forlagets omtale).

BarnepikenAnita anbefaler også to romaner av amerikanske forfattere som beskriver forholdet mellom svarte og hvite: Barnepiken av Kathryn Stockett og Missisippi av Hillary Jordan.  Barnepiken er Kathryn Stocketts debutroman. Boka kom ut i USA i 2009. I norsk oversettelse kom den året etter. Den ble snart en bestselger, er filmatisert og gikk på kino i Norge i fjor høst. Barnepiken beskriver forholdet mellom svarte hushjelper og deres hvite fruer i Sørstatene på første halvdel av 60-tallet. Vi befinner oss i den lille byen Jackson i Mississippi, og møter tre svært forskjellige kvinner som finner hverandre i sin felles utfordring av grenser. Tjueto år gamle Skeeter er en ung, hvit kvinne som ifølge hennes mor har ett viktig oppdrag; å finne seg en mann og gifte seg. Selv har hun helt andre planer. Hun ser hvordan de svarte hushjelpene behandles av sine hvite oppdragsgivere, og bestemmer seg for å skrive ned historiene deres (DnBB).

Pax_ Misissippi_orgHillary Jordan har gitt ut to bøker, Mudbound (2008), som kom ut på norsk under tittelen Mississippi tidligere i år, og When She Woke (2011) som ikke er oversatt til norsk enda. Mississippi har ikke fått like mye omtale som Barnepiken i norske medier, men den er vel så bra. Andre verdenskrig er over og Jamie vender hjem til plantasjen i Mississippi-deltaet hvor broren Henry bor sammen med kona Laura og de to døtrene deres. Samtidig kommer den svarte forpaktersønnen Ronsel tilbake til plantasjen. Laura har slitt med å vende seg til livet på landet, og en forståelse oppstår mellom henne og svogeren. Ronsel finner også en venn i Jamie, men lokalsamfunnet er preget av dyp rasisme, og snart dukker Ku Klux Klan opp (DnBB).

Tilbake til Tall OaksSølvi og Kirsten anbefaler to bøker. Først ut er Tilbake til tall Oaks (2010) av Kathleen Grissom. Boka, som er forfatterens debutroman, ble gitt ut rett i pocketutgave på norsk tidligere i år, og i likhet med Mississippi og Barnepiken handler også Tilbake til tall Oaks om forholdet mellom svarte og hvite. Lavinia er syv år når hun blir foreldreløs på vei fra Irland til Amerika. Kapteinen tar henne med til tobakksplantasjen sin i Tall Oaks i Virginia. Der skal hun jobbe sammen med slavene. En dag får hun beskjed om å flytte inn i herskapshuset, og bli en del av kapteinens familie. Forholdene er langt fra trivelige. Lavinia føler seg fanget mellom to verdener og hennes lojalitet blir satt på prøve (DnBB).

Agnes i sengaDen siste av dagens anbefalinger er skrevet av en norsk forfatter. Agnes i senga (2012) av Heidi Linde. Heidi Linde er en produktiv forfatter. Hun har skrevet fem barnebøker og Agnes i Senga er hennes femte roman for voksne. Boka er både lettlest og underholdende. Agnes lukker øynene og ser for seg begravelsen sin. Det er det samme hver gang. Den fullsatte kirka, den hvite kista nesten skjult under overdådige kranser, blomstene som strekker seg hele veien nedover midtgangen, den lille trykksaken i eksklusivt papir med et fordelaktig fotografi av henne selv på forsiden; smilende og livsglad, et hjerteskjærende gjensyn med dette unge mennesket som så meningsløst skulle bli revet bort. Man kan dø av sorg, også, tenker Agnes, det har hun lest et sted. Agnes er 32 år, hun er blitt forlatt av kjæresten og flytter inn i farens leilighet. Her er hennes liv (Forlagets omtale).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s