Elevene anbefaler

Pancol_Krokodillens gule ¿yne:3 korrTil slutt er det elevene som skal få anbefale lesestoff for elever og ansatte til jul. Elevene har en lang og spennende liste, og først ut til å anbefale er to elever på Service og samferdsel. Regine anbefaler den franske forfatteren Katherine Pencol. To av romanene hennes er oversatt til norsk, Krokodillens gule øyne (2011) og Skilpaddens langsomme vals (2012), og det er disse Regine anbefaler. I Krokodillens gule øyne er handlingen lagt til Paris, og boka handler om søstrene Joséphine og Iris. Joséphines mann forlater henne, og hun får svært dårlig råd. Da Iris foreslår at Joséphine skal skrive ei bok om 1100-tallet, men at de skal late som om Iris er den egentlige forfatteren, har hun ikke råd til å la være å gå med på forslaget (DnBB). I Skilpaddens langsomme vals møter vi igjen Joséphine fra Krokodillens gule øyne. Skilpaddens langsomme valsJoséphine har tjent godt på romanen sin, og har kjøpt leilighet i et pent strøk av Paris. Blant ingrediensene i romanen er ellers en het omfavnelse fra den man absolutt ikke må omfavne, en foruroligende og sjarmerende mann, en kvinne som mister kontrollen. Karakterene beveger seg sakte fremover i livet, i en rask og voldsom verden.

SnømannenRobin på Service og samferdsel anbefaler to kriminalromaner av Jo Nesbø, Snømannen og Gjenferd. I Snømannen, den syvende boka om førstebetjent Harry Hole, har Harry mottatt et anonymt brev undertegnet Snømannen. Etter at han begynner å undersøke saka, finner han fellestrekk med gamle forsvinningssaker der gifte kvinner er blitt borte samme dag som årets første snø har falt. Snart er Harry på sporet av en seriemorder, og sporene peker bakover i tid og til Bergen (DnBB). I Gjenferd, den gjenferdniende romanen om Harry Hole, har Harry tilbrakt tre år i Asia, men reiser tilbake til Oslo for å etterforske et drap i narkomiljøet som politiet mener de har oppklart. Den antatte gjerningsmannen er Oleg, sønnen til Harrys ekskjæreste Rakel. Drapet viser seg å ha sammenheng med et nytt og svært avhengighetsskapende dop, fiolin, og etterforskningen får et omfang som Harry ikke hadde sett for seg. De fleste sporene peker en vei, og det er oppover (DnBB)

sultNeste klasse ut til å anbefale er 13STCD. Benjamin og Arnstein anbefaler Sult av Knut Hamsun. Sult kom ut i 1890 og er Hamsuns gjennombruddsroman. Boken skildrer en ung og fattig skribent som lever på sultegrensen i 1880-årenes Kristiania. Den har som bakgrunn Hamsuns egne forsøk på å overleve i hovedstaden vinteren 1880-81 og 1885-86. Den unge forfatteren er preget av sosiale og kunstneriske ambisjoner som står i grell kontrast til hans virkelige liv som fillete, tiggende og arbeidsløs ung mann (DnBB).

victoriaSimen har også valgt Knut Hamsun, men han anbefaler Victoria (1898), som er en av de vakreste kjærlighetsromanene i norsk litteratur. Johannes, møllerens sønn, og Victoria, slottsherrens datter, elsker hverandre, men ytre vanskeligheter står i veien. Den sosiale avstanden mellom dem er for stor, og Victoria blir tvunget til å forlove seg med den rike Otto.

TommeskruenMadeleine anbefaler en av verdens beste spøkelseshistorier.The Turn of the Screw (1898) av Henry James. Boka ble utgitt på norsk under tittelen Tommeskruen i 1972. En unge pike blir ansatt som guvernante for to morløse barn. Men disse barna oppfører seg underlig – som om de har kontakt med, og er styrt av, et overnaturlig vesen (DnBB). Biblioteket har boka både på norsk og på engelsk. Boka er filmatisert og du finner filmen på biblioteket.

Jeg er ZlatanMens Thomas liker tegneserier og anbefaler Donald Duck, anbefaler Markus biografien Jeg er Zlatan av Zlatan Ibrahimovic. Zlatan Ibrahimovic er en av verdens beste og mest myteomspunne fotballspillere. Han har vunnet åtte ligagull på rad med storklubber som Ajax, Inter, Juventus, Barcelona og Milan. Men han gir ytterst sjelden intervjuer. I samarbeid med den svenske journalisten og forfatteren David Lagercrantz har Zlatan skrevet en usedvanlig åpenhjertig og spennende selvbiografi – om barndommen i innvandrergettoen Rosengård utenfor Malmö hvor han vokste opp med fattige foreldre fra Bosnia og Kroatia, om vennskap og fiendskap, om storlagene han har spilt på, om stjernestatus og familieliv, og om pengegalskapen i internasjonal fotball. Dette er ikke en bok man trenger å være opptatt av fotball for å bli bergtatt av. Skrevet med en prosa som sparker og sprudler og smeller, er dette en bok som henvender seg til alle som er interessert i å lese en moderne Askepott-historie om fattiggutten fra Malmö som ble en av verdens rikeste om mest myteomspunne superstjerner (Forlagets omtale).

Jeg tenker nok du skjønner det sjølKristian anbefaler en meget viktig dokumentarroman. Jeg tenker nok du skjønner det sjøl: Historien om Christoffer (2010) av Jon Gangdal. Christoffer Kihle Gjerstad ble bare åtte år. Først fire år senere ble stefaren dømt for å ha påført gutten skadene han døde av. Hva får voksne til å mishandle et barn til døde? Og hva gjør at verken den nærmeste familien, skolen, helsevesenet, politiet eller andre offentlige instanser skjønner hva som skjer – før det er for sent? «Jeg tenker nok du skjønner det sjøl», svarte Christoffer alltid når han ble spurt hvor alle skadene kom fra. Det vil du også gjøre når du har lest denne boka (Forlagets omtale).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s