Elevene i 11STAB anbefaler

dødsjakt i LouisianaFør vi tar juleferie skal elevene i 11STAB få anbefale lesestoff for elever og ansatte til jul. Øverst på lista deres står den populære Trueblood-serien, som er skrevet av Charlaine Harris. Den første boka i serien, Dead until Dark, kom ut i 2001, og på norsk i 2009 under tittelen Dødsjakt i Louisiana. Sookie Stackhouse jobber som servitør i en småby i Louisiana. Hun kan høre hva folk tenker, noe som gjør det vanskelig å treffe den rette. En dag møter hun Bill. Han er mørk og kjekk – og Sookie kan ikke høre et ord av hva han tenker. Han er mannen hun har ventet på hele livet. Men Bill er en av byens forhatte vampyrer, og omgås noen av de mest blodtørstige i sin rase. Da en av Sookies kolleger blir myrdet og vampyrene mistenkes for å stå bak ugjerningen, er hun redd for at hun kan bli den neste (DnBB).

i vargens tidNeste anbefaling er første boka i den populære fantasyserien A Song of Ice and Fire: A Game of Thrones av George R.R. Martin. I Norge kom første bok i serien som her kalles En sang om is og ild ut i to bind under titlene I vargens tid og Kampen om jerntronen i 2011. I De syv riker kjemper flere familier, bl.a. familiene Baratheon, Stark og Lannister, om maktsetet Jerntronen. Spillet om Jerntronen er preget av konspirasjoner, forræderi, grådighet, krig og kjærlighet. Da lord Eddard Stark av Vinterfall reiser sørover for å bli kongens hånd, blir han involvert i denne maktkampen. Krigen truer i sør, og trusselen i nord vokser (DnBB).

dødslekeneNeste bok på lista er første boka i den populære Hunger Games-trilogien av Suzanne Collins. Den første boka i trilogien heter The Hunger Games. Den kom ut i 2008, og på norsk fikk den tittelen Dødslekene. USA finnes ikke lenger. Nord-Amerika er et mediestyrt diktatur som kontrolleres fra byen Capitol. Reglene for de årlige lekene er enkle: 24 deltagere i alderen tolv til atten år kjemper på liv og død på en enorm utendørs arena. Den siste deltageren som står levende igjen er vinneren – og spillet sendes direkte på TV (DnBB).

The hostNeste bok 11STAB anbefaler er The Host (2008) av Stepenie Meyer. Vår verden har blitt invadert av en usynlig fiende. Mens menneskenes kropper fortsetter sine liv, intakte og uten synlig forandring, er sjelen og hjernen deres overtatt av fienden. Melanie er en av de få gjenlevende «ville» menneskene. Når hun blir fanget, er hun overbevist om at dette betyr slutten for henne. Melanie nekter å gi slipp, og begynner å fylle den nye sjelens tanker med lengsel etter den mannen hun elsker (DnBB).

Den grønne mil11STAB anbefaler videre Den grønne mil av Stephen King. Det er mange grusomme drapsmenn i Cold Mountain-fengselet, men når den nye fangen ankommer, er det ingen som har sett maken. Han har fått dødsstraff for voldtekt og drap av to unge jenter, og alle lurer på om John Coffey er djevelen selv eller noe enda verre (DnBB).

LyntyvenNeste ut er to serier. Rick Riordans serier Percy Jackson og The heroes of Olympus. Første boka i Percy Jackson-serien heter Percy Jackson and the lightning thief, på norsk har den fått tittelen Lyntyven. Percy Jackson er i ferd med å bli utvist fra skolen enda en gang, men det er ikke hans største problem. Det viser seg at han er en halvblods – halvt menneske og halvt gresk gud. Percy blir sendt til Halvblodsleiren, og ting blir ikke bedre når han erter på seg noen av gudene (DnBB).

The lost heroThe heroes of Olympus er et spin-off produkt av Percy Jackson-serien, og første boka i denne serien heter The lost hero. På norsk har den fått tittelen Den forsvunne helten: gudene fra Olympos, og den blir utgitt i februar til neste år. Percy Jackson har forsvunnet. Tre nye helter har dukket opp. En forbannelse truer med å drepe dem alle. Fiender må samarbeide … Suksessforfatter Rick Riordan innfrir alle forventninger i Sporløst forsvunnet – første bok i den nye serien Gudene fra Olympos. Gudene fra Olympos er en frittstående fortsettelse av den fantastiske historien om Percy Jackson. Vår helt er forsvunnet og vennene Jason, Piper og Leo er utvalgt til å løse nye, dødelige mysterier. Vil trioen lykkes – og hva må de forsake på veien? Klarer de det uten hjelp av kjente halvguder? Og vil Percy Jackson dukke opp når de trenger ham mest? (DnBB)

Den røde pyramidenElevene i 11STAB anbefaler også The Kane Chronicles av Rick Riordan, eller Kanekrøniken som den heter på norsk. Første boka i serien heter The Red Pyramid, på norsk Den røde pyramiden. Egyptologen Kanes hemmelige plan slår feil, noe som fører til at Set, den onde egyptiske guden for kaos, slipper løs. Set fanger Doktor Kane inne i en forgylt kiste, og barna hans, Carter og Sadie må prøve å redde ham. Redningsaksjonen fører dem fra Kairo til Paris og USA, og på veien får de vite sannheten om familiens tilknytning til det magiske egyptiske tempelet Livets hus (DnBB).

Artemis FowlNest siste serie som anbefales i dag er fantasyserien om Artemis Fowl, som er skrevet av Eoin Colfer. Den første boka i serien heter bare Artemis Fowl. Tolv år gamle Artemis Fowl er et forbrytergeni, men han har kanskje tatt seg vann over hodet når han har kidnappet feen Holly Short som er kaptein i LEPrecon Unit. Disse feene er bevæpnede og farlige, og de vil ikke følge Artemis‘ regler (DnBB).

Ever - For alltidSiste serie som elevene anbefaler er The Immortals, på norsk De udødelige av Alyson Noël. Den første boka i serien om Ever Bloom heter Evermore, den norske tittelen er Ever – For alltid. Etter at hun mister familien sin i en bilulykke, oppdager seksten år gamle Ever Bloom at hun er i besittelse av overnaturlige evner. Hun gjør alt hun kan for å undertrykke disse, unngår kontakt med folk, og blir stemplet som en raring. Men alt forandrer seg med den nye gutten i klassen, den vakre og eksotiske Damen Auguste. Hun dras inn i en hemmelig, mystisk verden – og forelsker seg dypt og hjelpeløst (DnBB).

Jeg er ZlatanI likhet med 13STCD, anbefaler også 11STAB Jeg er Zlatan av Zlatan Ibrahimovic. Zlatan Ibrahimovic er en av verdens beste og mest myteomspunne fotballspillere. Han har vunnet åtte ligagull på rad med storklubber som Ajax, Inter, Juventus, Barcelona og Milan. Men han gir ytterst sjelden intervjuer. I samarbeid med den svenske journalisten og forfatteren David Lagercrantz har Zlatan skrevet en usedvanlig åpenhjertig og spennende selvbiografi – om barndommen i innvandrergettoen Rosengård utenfor Malmö hvor han vokste opp med fattige foreldre fra Bosnia og Kroatia, om vennskap og fiendskap, om storlagene han har spilt på, om stjernestatus og familieliv, og om pengegalskapen i internasjonal fotball. Dette er ikke en bok man trenger å være opptatt av fotball for å bli bergtatt av. Skrevet med en prosa som sparker og sprudler og smeller, er dette en bok som henvender seg til alle som er interessert i å lese en moderne Askepott-historie om fattiggutten fra Malmö som ble en av verdens rikeste og mest myteomspunne superstjerner (Forlagets omtale).

Paganinikontrakten11 STAB anbefaler også Paganinikontrakten av Lars kepler, som er den andre boka om Joona Linna. Politimannen Joona Linna må forsøke å finne forbindelsen mellom to uforklarlige dødsfall. Et fotografi er bindeleddet mellom de to sakene, og sammen med Sara Bauer retter Joona oppmerksomheten mot en yrkesmorder. Sentralt står kynisk kriminalitet i kjølvannet av internasjonal våpeneksport (DnBB).

DrømmefangerenEn av de siste bøkene som anbefales er Drømmefangeren (1999) av Unni Lindell, den andre romanen om Cato Isaksen. Unge Therese Geber fra Asker blir funnet drept i havnebassenget ved Aker Brygge. Politibetjent Cato Isaksen, etterforsker ved drapsavsnittet i Oslo og bosatt i Asker, får saken. En uhyggelig stemning brer seg i hans hjemkommune da enda en ung jente blir myrdet og en femåring forsvinner på mystisk vis. Mediene gjør sitt beste for å forsterke hendelsene. Hva slags morder leter man etter? Politiet vet ikke at han er iskald og beregnende, at han fletter sine ofres hår inn i drømmefangeren – og at han allerede har utpekt sitt neste offer (DnBB)

PS Jeg elsker degAller sist anbefales PS, I Love You av Cecilia Ahern. På norsk PS: Jeg elsker deg! Holly og Gerry lever et perfekt liv. De er lykkelig gift og bor i Dublin. Et par måneder før Holly runder 30, dør Gary. Uansett hva hun gjør vil han aldri mer komme tilbake. Så gjør han det allikevel. Et par måneder etter Garys død dukker hans siste gave til Holly opp: Ti brev hvor Gerry får henne til å forstå at livet går videre. Vennene og familien er glad i Holly, men kan også drive henne til vanvidd. Med deres hjelp brolegges veien til et nytt og spennende liv med både tårer og latteranfall. En fortelling om å holde fast, gi slipp og å elske igjen (DnBB).

God jul alle sammen!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s