Hans Roald anbefaler

Hjem til julI dag er det Hans Roalds tur til å anbefale lesestoff for elever og ansatte til jul. Hans Roald leser mye, og siden han er norsklærer er det naturlig at han holder seg oppdatert på norsk litteratur. Den første boka han anbefaler er skrevet av Laila Stien, som har gitt ut ikke mindre enn 7 novellesamlinger: Nyveien (1979), Sånt som skjer (1987), I det fri (1994), Gjennom glass (1999), Svømmetak (2001), Veranda med sol (2003) og Hjem til jul (2010). Det er Hjem til jul Hans Roald spesielt vil anbefale: En venninnegjeng drar på hyttetur for at mennene deres skal få mulighet til å savne dem. Det var den gang de alle var gift. Senere erkjenner en av dem at hun er lesbisk, og to andre oppdager sider ved ektemennene sine de ikke kan leve med. Flere har også aldrende foreldre og halvvoksent avkom det knytter seg visse bekymringer til. Da er det godt man har venninner. Som man for eksempel kan dra til Sverige for å handle sammen med, eller begynne på Pilates sammen med for å bekjempe et snikende fysisk forfall. «How to get a perky but», som reklamen lover (Forlagets omtale).

andvakeDen neste boka Hans Roald anbefaler, er skrevet av Jon Fosse. Jon Fosse debuterte med romanen Raudt, svart i 1983, og har siden den gang utgitt en lang rekke bøker innen alle sjangere. Den boka Hans Roald anbefaler passer det spesielt godt å lese i jula, nemlig Andvake. Alida og Asle er kommet til Bjørgvin for å finne arbeid og et sted å bo. Alida er høygravid, men ingen vil gi henne og kjæresten rom. De blir mer og mer motløse der de går omkring i regnet. Med seg har de minnene om ei lykkeligere tid, da de to møttes og straks skjønte at de var ment for hverandre. Men vonde minner blander seg også inn, og ekkoet fra bibelhistorien er sterkt hele veien (Forlagets omtale). Denne historien fortsetter i romanen Olavs draumar.

eit vintereventyrDen neste boka Hans Roald anbefaler er ikke for pingler. Vi snakker om Jan Roar Leikvolls Eit vintereventyr. Det var med denne boka forfatteren debuterte i 2008, og siden den gang har han gitt ut Fiolinane (2010) og Bovara (2012). I Eit vintereventyr lengter hovedpersonen etter å bli elsket. Han har håp om at kjærligheten finnes samme hvor forferdelig livet kan være. Han bor i en arbeidsleir og hverdagslivet er brutalt og rått. Boka handler om angst, uro og frykt, men også om lengsel og kjærlighet (DnBB). I høst sendte de et portrett av Jan Roar Leikvoll på Bokprogrammet.

Professor Andersens nattNeste bok ut er en intellektuell lek med krimsjangeren. Forfatteren heter Dag Solstad og boka Professor Andersens natt. Professor Andersen er vitne til et mord. Han ringer ikke til politiet, og han tenker etter hvert mer og mer på hvorfor han handlet som han gjorde. Han fortsetter å holde øye med morderen, men ingenting som skjer tyder på at han skal bli tatt (DnBB).

hestekrefterDen siste forfatteren Hans Roald anbefaler er Lars Mytting. Og han skriver bøker for skikkelige mannfolk! Lars Mytting debuterte med Hestekrefter i 2006. Boka er oversatt til tysk, svensk, finsk og dansk, og den er en av de mest solgte norske debutantromaner gjennom tidene. Planene om veiomlegging rykker bensinstasjonseier Erik Fyksen ut av tilværelsen i smøregrava og inn i en ensom kamp mot urbane moderniseringskrefter, spøkelser fra egen fortid, og ikke minst hans gamle rival, skytterlagsformannen Harald Jøtul. Fyksens originale 60-talls-stasjon er utgått på dato, men han selger seg dyrt. For Norges siste Mobil-stasjon er også et fredlyst tempel over tapt kjærlighet – minnesmerket etter hun som riksveien tok (DnBB). Lars Mytting har siden Hestekrefter gitt ut to nye bøker, den eventyrlige suksessen Hel ved (2011), som gir et portrett av den norske vedfyringstradisjonen og gjorde forfatteren til mangemillionær, og Vårofferet (2010), som er den siste boka Hans Roald vil anbefale. I vårofferetslutten av mars ankommer løytnant Aksel Størmer Messingdalen, ei bygd i Gudbrandsdalen som i hedensk tid ofret et menneske for å få våren til å komme. Han er der for å avvikle en gammel militærleir, men vennskapet med den vanskjøttete unge jenta Joanna, drar ham inn i et forknytt slektsdrama. Etter hvert avdekkes flere mysterier i den mørke skogsbygda (DnBB).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s