Elisabeth anbefaler

Miss Peregrine's Home for Peculiar ChildrenI dag er det igjen en lærer som skal få anbefale lesestoff for elever og ansatte til jul. Nemlig engelsk- og tysklæreren Elisabeth. Elisabeth er en skikkelig lesehest og har en variert liste over anbefalinger. Her er det noe for enhver. Først ut er Ransom Riggs. Ransom Riggs er amerikansk forfatter og filmskaper, og han er best kjent for sin debutroman Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children (2011), som kom ut på norsk tidligere i høst under tittelen Miss Peregrine og øyas hemmelighet. Boka har fått meget god omtale internasjonalt, og legges spesielt merke til på grunn av sammensetningen av tekst og bilder. En mystisk øy skjult i tåken. Et forlatt barnehjem invadert av krypende edderkopper og rotter. En låst koffert full av gamle fotografier. Og en veldig nysgjerrig tenåring med et digitalt kamera og all verdens tid. En forferdelig familietragedie tvinger 16 år gamle Jacob til å reise til en øy utenfor kysten av Wales, der han gjenoppdager et forlatt barnehjem. Hva slags sted er dette egentlig og hvem er Miss Peregrine? Mens han utforsker det forlatte huset, skjønner han at barna som en gang bodde der – blant dem hans egen bestefar – var mer enn bare spesielle. De kan til og med ha vært farlige. Og de kan fortsatt være i live… Denne fantasyboka, som er den første i en serie, gir deg frysninger nedover ryggen! Boka inntok med rette 1. plassen på New York Times’ bestselgerliste etter å ha ligget blant de fem beste i ukevis. Nå er stjerneregissør Tim Burton i gang med filmatiseringen av boka, og storfilmen kommer sommeren 2013 (Forlagets omtale).

Neste bok ut er en spenningsroman skrevet av den amerikanske forfatteren Elizabeth Kostova. Kostova lot seg fascinere av Dracula-myten i barndommen og i ungdommen, og denne har hun brukt i boka Historikeren, som kom ut i 2005. Ei ung kvinne finner ei gammel bok og en bunke med gulnede brev i sin fars bibliotek. Denne oppdagelsen kaster henne ut i en verden hun ikke hadde drømt om, en labyrint hvor hemmelighetene fra hennes fars fortid og hennes mors mystiske Historikerenskjebne er knyttet til en ondskap som er blitt gjemt og glemt i løpet av historiens gang. Hun setter i gang en jakt på sannheten om Vlad Tepes, den barbariske herskeren som skapte grunnlaget for myten om Dracula. Hun dechiffrerer symboler, finner skjulte tekster og løser koder, og dette fører henne nærmere hemmeligheten rundt hennes egen fortid og en konfrontasjon med selve definisjonen av ondskap (DnBB).

Haren med øyne av ravElisabeth liker alle slags bøker. Og den neste boka hun anbefaler er en kuriositet i bokverdenen, Haren med øyne av rav. Haren med øyne av rav er ei bok som knapt likner på noen andre: familiehistorie, memoarer, biografi, essay, fortelling, kunsthistorie, detektivroman. De færreste hadde forventninger til boka da den kom ut i England sommeren 2010. Nå er de Waals bok et av de mest omtalte fenomenene i den internasjonale bokverdenen: hyllet som et mesterverk av engelske og amerikanske kritikere, en bestselger både i Storbritannia og i USA, og kåret til årets beste bok i 2010 i et utall aviser og magasiner. Dagens Næringsliv og Aftenposten pekte ut Haren med øyne av rav som en av de beste bøkene i 2011 (Forlagets omtale). Etter at han arver onkelens samling av antikke japanske netsuker, blir forfatteren nysgjerrig på disse elfenbensfigurenes historie. Jakten på figurenes historie fører han til den mektige jødiske familien Ephrussi, og boka følger dem fra Odessa til Paris, til Anschluss i Wien i 1938 og jødeforfølgelsene som følger etterpå, og til det ødelagte Tokyo etter andre verdenskrig (DnBB).

ShantaramDen nestsiste boka Elisabeth anbefaler er en røverhistorie skrevet av den New Zealandske bankraneren og forfatteren Gregory David Roberts, og heter Shantaram. I 1978 var Gregory David Roberts heroinmisbruker og ble dømt til 19 års fengsel for en serie væpnede ran. Etter to år rømte han fra et høyrisikofengsel på høylys dag og ble Australias mest ettersøkte mann. Roberts søkte tilflukt i Bombay, der han slo seg ned i slummen: først med en improvisert praksis som doktor blant slumbeboerne, senere som Bombay-mafiaens våpenpusher, smugler og falskner. Shantaram er Roberts egen medrivende beretning om et liv helt i ytterkanten av det menneskelig mulige, om frihetens pris, om betingelsene for en ny begynnelse, om kampen mellom det gode og det onde, om kjærlighet – om de store valgene i livet (Forlagets omtale).

Fremmedordbok for kjærester

Sist ut er en engelsk roman skrevet av den kinesiske forfatteren Xialou Gua, A concise Chinese-English dictionary for lovers. På norsk Fremmedordbok for kjærester. Biblioteket har boka på engelsk. A concise Chinese-English dictionary for lovers er fortellingen til den 22 år gamle kinesiske språkstudenten Zhuang, som har kommet til London for å lære seg engelsk. I begynnelsen er språket hennes svært haltende, men etter hvert lærer hun mer om språket og kulturen. Zhuang faller for en eldre engelsk mann som fører et innbitt ungkarsliv i Hackney, et liv som er svært forskjellig fra livet i den lille kinesiske byen hun kommer fra. Zhuang lærer om sex, humor, vennskap og lidenskap, men hun lærer også den smertefulle leksen at språk også kan være en barriere og bli mer ubegripelig jo mer du kan om det. Gjennom Zhuangs opplevelser får vi innblikk i de mange mulighetene for misforståelse mellom øst og vest, og i et forhold som mange vil kunne gjenkjenne uansett nasjonalitet (DnBB).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s