Vaktmesterne anbefaler

JakthundeneI dag er det vaktmesternes tur til å anbefale lesestoff for elever og ansatte til jul. Roger er glad i kriminallitteratur. Han leser en god del ny norsk krim, og anbefaler blant annet Jørn Lier Horst. Jørn Lier Horst bor i Stavern, arbeider som etterforskningsleder i Vestfold politidistrikt og har skrevet ikke mindre enn 8 bøker om etterforskningsleder William Wisting. I fjor fikk han bokhandlerprisen for Vinterstengt, som Roger anbefaler sammen med årets bok Jakthundene (2012): William Wisting var etterforskningsleder da unge Cecilia Linde ble drept. 17 år senere har det kommet for en dag at bevisene som felte gjerningsmannen var forfalsket, og William Wisting suspenderes og settes under etterforskning. Nå må han på egen håd og i skjul finne ut hvem av deres egne som konstruerte det falske beviset. Så forsvinner en ny, ung kvinne (DnBB).

Svart frostI tillegg til Horst anbefaler Roger Asbjørn Jaklins første kriminalroman Svart frost (2012). Asbjørn Jaklin er journalist og historiker, og har skrevet en rekke dokumentariske bøker. For Nordfronten – Hitlers skjebneområde, ble han nominert til Brageprisen i 2006. Til daglig jobber Jaklin i avisa Nordlys i Tromsø, og det er derfor ikke overraskende at detektiven i Svart frost er journalist. En elghund bjeffer og vil på død og liv ha eieren inn i et nedlagt fjøs i Botn i Nordland. Fjøset ligger like ved en kirkegård for jugoslaviske krigsfanger og tyske soldater. Synet som møter hundeeieren, glemmer han aldri. En mann er drept. Drapsmetoden sjokkerer og virker uforklarlig. Journalist Alexander Winther kommanderes ut fra Nordlys-redaksjonen i Tromsø for å dekke saken. Politiet vet ikke hvem den drepte er. Alex, en tidligere marinejeger, har sine egne teorier om hva som kan ha skjedd, og han følger sporene med stor iver. Svart frost er en kriminalroman der handlingen har rot i faktiske hendelser under den andre verdenskrigen, krigen på Balkan og ikke minst dagens Tromsø (Forlagets omtale).

StormenHelge Steinar leser også krim, og i likhet med Roger anbefaler han en norsk kriminalromanforfatter, Frode Granhus. Frode Granhus bor på Leknes i Lofoten hvor han jobber for NAV. Han debuterte i 2003 med kriminalromanen Hevneren, og i 2006 ga han ut krimgrøsseren Be en bønn for Sikas. Gjennombruddet kom imidlertid i 2010 med kriminalromanen Malstrømmen, som fikk strålende kritikker. Malstrømmen er den førte boka i en serie om politibetjent Rino Carlsen fra Bodø. Og denne anbefaler Helge Steinar sammen med Stormen (2012), som ble nominert til bokhandlerprisen for 2012. Under en stormnatt i Reine i Lofoten løsner en diger steinblokk og pløyer en dyp renne i fjellet. Raset avdekker det som ved første øyekast ser ut som små bein og knokler. En forbrent skikkelse ligger på pleiehjemmet i bygda. Ilden har fratatt ham synet, taleevnen og størstedelen av bevegelsesevnen. Smertene er konstante, men han lever. Uheldigvis er han ikke i stand til å fortelle noen at smertene tiltar, at en ukjent fiende sørger for at han får det enda litt verre, dag for dag. At faren er størst nettopp her, hvor han burde være tryggest. Med sin særegne evne til å skape uhygge, har Frode Granhus nok en gang skapt en krim det er umulig å legge fra seg (Forlagets omtale).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s