Larissa anbefaler

The color purpleI dag kastet vi oss over russisk- og engelsklæreren Larissa J. og ba henne om å anbefale lesestoff for elever og ansatte til jul. Larissa har en litt annen litterær smak enn Trond, som anbefalte bøker for oss i går. Den første boka Larissa anbefaler er Alice Walkers The Color Purple, eller Fargen bortenfor som den heter på norsk. Biblioteket har den både på engelsk og norsk. Alice Walker har skrevet flere romaner, men hun er mest kjent for The Color Purple (1982), og med den vant hun internasjonal anerkjennelse. Romanen er bygd opp av brev og gir et innblikk i to søstres ulike tilværelser gjennom 30 år. Handlingen utspilles i Georgia i de amerikanske sørstatene. Celie blir misbrukt av sin far og føder to barn som straks blir tatt fra henne og adoptert bort. Siden overlater han henne til Mister, en herskesyk mann som sørger for at Celie ikke får brevene den yngre søsteren Nettie sender henne. De to søstrene er uvanlig sterkt knyttet til hverandre. Celie får etter hvert et godt forhold til Shug, Misters store kjærlighet, som hjelper og støtter henne (DnBB). Boka er filmatisert, og du kan låne filmen på biblioteket.

Og solen går sin gangNeste bok ut er også skrevet av en amerikansk forfatter, The Sun Also Rises (1926) av Ernest Hemmingway. Hemingway har skrevet mange gode bøker, men det var med The Sun Also Rises at han ble berømt. Den engelske overklassespiken Brett Ashley og den amerikanske journalisten Jacob Barnes er sentrum i en gruppe av journalister, kunstnere og bohemer. De lever et tilsynelatende sorgløst liv på kafeer i Paris og på utflukt til Pamplona, men under ligger desperasjonen. De har vanskelig for å finne sin plass i tilværelsen. Jake ble såret under krigen og har mistet sin manndom, men ikke sin kjønnsdrift. Det er derfor utelukket for ham og Brett å virkeliggjøre det eneste som kunne gi livet en mening: fysisk kjærlighet (DnBB). På biblioteket har vi den norske utgaven Og solen går sin gang. Vi har også filmen, The Sun Also Rises.

KirsebærhavenSiden Larissa er fra Russland, er hun programforpliktet til å anbefale en russisk forfatter. Og da velger hun Anton Tsjekhov. Tsjekhov har en sentral plass i den russiske kanon, og Larissa anbefaler skuespillet Kirsebærhaven, på engelsk The Cherry Orchard og på russisk Višnevyj sad (1904). I Kirsebærhaven konfronteres representanter for ulike sosiale klasser og samfunnssyn: Ljubov Andrejevna og hennes bror representerer den gamle verden, den ruinerte og ørkesløse godseierstanden. Den arbeidsomme og initiativrike kjøpmannen Lopakhin er en kommende kapitalist som synes å ha fremtiden på sin side, mens studenten Petja Trofimov har luftige visjoner om en helt ny verden, et nytt og herlig Russland uten godseiere og kjøpmenn (DnBB). Biblioteket har både boka og filmen.

ut og stjæle hesterDen siste forfatteren ut er vår egen Per Petterson. I år vant han bokhandlerprisen for Jeg nekter. Men det var med boka Larissa anbefaler at han ble kjent, og for den vant han både bokhandlerprisen og kritikerprisen i 2003. Vi snakker om Ut og stjæle hester. Sommeren 1948 bor 15 år gamle Trond og faren hans på ei seter ved ei elv nær grensa til Sverige. Der opplever han død og svik, noe som forandrer grunnlaget for livet hans. 67 år gammel har han flyttet ut til et lite hus ved en innsjø langt øst i landet, sammen med hunden sin. Hans nærmeste nabo viser seg å være en annen skadeskutt eldre mann med hund, en han kjente før, og som han må forholde seg til, og så begynner sommeren 1948 å plage ham (DnBB).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s