Halloween-lektyre

All Hollows Eve eller halloween er kvelden før allehelgensdag og feires ved at barn deltar i maskerte opptog i nabolaget hvor de truer med rampestreker og tigger godter. Skikken er en tradisjon i USA, men har de senere årene fått gjennombrudd i Norge.

I henhold til Store norske leksikon har “den amerikanske skikken sine røtter i den katolske allehelgensdag som har tatt opp i seg trekk fra flere hedenske høstfester, bl.a. den romerske festivalen for Pomona og kelternes fest for dødsguden Samhain. Denne natten mente man de døde kunne ferdes fritt – de reiste rundt i store følger med nisser, alver og annet skrømt (oskorei, den ville jakt). I Irland på 1800-tallet var det flere steder vanlig at ungdom gikk i maskerte følger mellom gårdene på halloween. De spiste matoffer som var satt ut for de døde og gjorde pek. I England var det vanlig at ungdommen gikk i forkledning fra dør til dør og ba om sjelekaker. I protestantiske land sluttet allehelgensdag å være helligdag (i Norge skjedde dette i 1770), men i England ble den katolske festen erstattet av den sekulære Guy Fawkes’ Day som har lignende trekk” (snl.no).

I disse tider da de døde er nær de levende passer det godt å lese spøkelseshistorier og grøssere. I den anledning er det på sin plass å anbefale noen bøker innen sjangeren. Dagens tips er Ragnarok.

ragnarokTom Egeland: Ragnarok. Tom Egeland har flere grøssere på samvittigheten og han kan kanskje kalles den norske Stephen King. I Ragnarok, som opprinnelig ble utgitt under tittelen Stien mot fortiden i 1988, faller et ungt ektepar gjennom et tidshull og suges tusen år bakover i tida til gården Dalheim, hvor de må kjempe mot norrøn magi for å overleve. I etterordet til pocketutgaven fra 2006 skriver forfatteren at ambisjonen med boka var å skrive en nygotisk grøsser på norsk. Det klarer han! Ragnarok er en uhyggelig spennende bok som man ikke klarer å rive seg løs fra når man først har begynt å lese i den.

Den Norske Bokdatabasens omtale: En dyp, mørk skog. En forrykende vinterkveld. En bil med et ungt ektepar forviller seg inn på den øde skogsveien – og kjører utfor. Slik begynner marerittet. Romanen er en dramatisk beretning om to unge mennesker som uten å vite det suges tusen år tilbake i tiden – og om kampen for å unnslippe den mektige volven og den fryktede høvdingen på storgården Dalheim. Han klarer å flykte, men hun blir igjen på gården, der høvdingern og volven forbereder midtvintersblotet. En thriller der norrøn magi og naturens mystiske krefter danner bakgrunn for et ungt pars kamp for å overleve.

  • Store norske leksikon (2009): “Halloween”. Store norske leksikon. snl.no. http://snl.no/halloween. [lesedato 30.10.2012].

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s